Bylinky v naší kuchyni

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
24. 08. 2019
Vaříte rádi? Pokud ano, zkoušíte nové a nové recepty a pořád vám v nich něco chybí? Zkuste vyzkoušet čerstvé, případně sušené bylinky (nejlépe pěstované doma) a uvidíte, že pokrmy hned dostanou jinou, možná i lepší chuť.

Bylinky jsou nejstarší medicína lidstva a znaly je již naše prababičky. Používají se pro výrobu léků, mastí, čajů a dalších přípravků. Bylinky také často užíváme jako doplněk stravy, neboť mají na lidské zdraví mnoho pozitivních účinků. Ale také nesmíme zapomenout na jejich chuťové vlastnosti, které nám obohatí přípravu různých pokrmů.

Použití v kuchyni i jako lék

Bazalka pravá

Bazalka je mnoholistá bylina, která je velmi aromatická. Je trochu citlivá, neboť nemá ráda mnoho chladu a vlhka. Pro pěstování v květináči se ale dobře hodí. Všechny druhy bazalky silně větví a jejich rostliny dobře snášejí sestřihování. Zprvu roste docela pomalu, ale po několika měsících zmohutní a vytvoří mnoho listů. Nejlépe uděláme, pokud včas zaštípneme vrcholky výhonků a rostlinka pak bude hustá.

Bazalku můžeme používat jak čerstvou, tak i sušenou. Pokud chceme bazalku sušit, musíme to udělat ještě před květem. Ustřihneme stonky a zavěsíme jednotlivě na stinném, vzdušném a nepříliš chladném místě. Pokud pěstujeme bazalku v květináči, můžeme ji použít také přímo na přípravu jídel. Stačí ustřihnout pár lístků a přihodit k pokrmu – ať už při vaření, či pouze jako doplněk hotového jídla.

Bazalka se používá jako koření do pokrmů italské kuchyně, do polévek, omáček, do bylinkových octů a olejů a čerstvá převážně do salátů. Má také protizánětlivé a antibiotické účinky a využívá se při léčbě těžko se hojících ran a napomáhá při poruchách trávicího ústrojí.

Dobromysl obecná (Oregano)

Patří ke klasickému koření, které je užíváno a ceněno hlavně v Itálii. Pochází z oblasti kolem Středozemního moře, ale roste také jinde v Evropě. Je příbuzná naší majoránce a bývá obsažena ve směsi provensálského koření. Stejně jako bazalka se dá pěstovat v květináči a je také ideální rostlinkou na skalku.

Pokud si chceme připravit koření, odřežeme kvetoucí nať, kterou opatrně usušíme, nejlépe ve svazcích zavěšených na vzdušném místě. Usušenou nať zbavíme tlustších lodyh a mírně podrtíme. Jedná se o typické koření italské kuchyně, proto nesmí chybět na žádné pravé italské pizze. Velmi dobře ale také doplňuje chuť rajčat, sýrů, zeleniny (obzvláště fazolí), masa a ryb.

Kopr vonný

Kopr je prastará kulturní léčivá bylinka, která se pěstovala již ve starém Egyptě. Ve středověku měl kopr své pevné místo nejen v lékařských knihách a herbářích, ale i v lidových pověrách. Tvrdilo se, že pomáhá proti "svědění v těle, silným větrům a trhání ve střevech", ale také proti zlým čarodějnicím a jejich kouzlům.

Kopr můžeme jako koření používat celý. Z mladých bylinek odtrháváme nejdříve jen jednotlivé lístky. Později sklízíme celou bylinku. Kvetoucí i zralý kopr můžeme využít při nakládání okurek, zeleniny na kyselo a k přípravě bylinkového octa. Pokud jemně nakrájíme mladé listy, můžeme je použít k tvarohu či rajčatům, kterým dodají aromatickou chuť. Kopr se dále používá do salátů všeho druhu, zvláště do okurkového salátu.

Libeček lékařský

Za starých časů byl libeček nazýván též „Panakes“ nebo „Panax“ (všeléčivý). Ve středověku se libeček doporučoval proti bolestem břicha a krku, proti nadýmání a používal se jako močopudný prostředek. Dříve se pro zhotovování léků využívaly zejména kořeny, listy se uplatňovaly jako koření v kuchyni, a to je zvykem do dnes.

Chuť a vůně libečku jsou trochu zvláštní. Jsou lidé, kteří neznají nic příjemnějšího, a jiní, kteří mají k libečku jako ke koření odpor. Aroma připomíná celer. Každopádně by se libeček měl v kuchyni používat s určitou dávkou opatrnosti. Jen malý kousek lístku nebo kořene by mohl pokazit celé jídlo. Libeček je ostatně obsažen i v proslulém kuchyňském koření, proto se mu říká též „ bylinka s chutí maggi“. Obzvláště dobře se libeček hodí do polévek „eintopfů“, omáček, rýže a ragú.

Majoránka zahradní

Podobá se trochu popínavému hrachu. V české kuchyni patří k neodmyslitelnému a často používanému koření do všemožných pokrmů. Většina z nás používá majoránku sušenou. Ale pomocí čerstvého, vlastníma rukama vypěstovaného koření, je experimentování v kuchyni dvojnásobně zajímavé. Majoránka totiž chutná nejvýrazněji čerstvá a nejlépe v hrachové polévce. Ale i mnoha dalším pokrmům dodává rafinovanou chuť. Můžeme ji využít k nejrůznějším zeleninovým polévkám, omáčkám, osvěžujícím salátům, gulášům a tradičně bramborákům.

Pokud chceme použít majoránku čerstvou, nejlépe je přidat ji až těsně před dohotovením pokrmu. Naopak u sušené je lepší, pokud ji vaříme současně s jídlem. Můžeme ji pro lepší chuť přidat například do sekané, k bramborům, dušené zelenině, vepřové pečeni či k jehněčímu masu.

Petržel zahradní

Tato bylinka nesmí chybět v žádné zahradě s bylinkami. U nás se používají dvě odrůdy této kořenové zeleniny – s hladkými listy a kadeřavá. Čerstvé listy petržele obsahují rychle se rozkládající alkaloid, železo, vápník, fosfor a také velké množství vitamínů A a C. Je lepší používat petržel pokud možno čerstvou, protože dušením nebo vařením ztrácí své aroma a vitamíny. Jedná se jak o vynikající koření do jídel, tak také o skvělou léčivou bylinku.

Hladkolistá petržel se používá především k ochucení (čerstvá i sušená), kadeřavá je naopak více využívána spíše k dekoračním účelům pokrmů. U petržele můžeme využít také její kořen, který je vynikající do polévek (používá se v kombinaci s mrkví, celerem a pórkem).

Bylinky byly, jsou a budou naším nejlepším pomocníkem jak v kuchyni, tak při léčení jakýchkoli neduhů. Existuje velké množství bylinek a ještě větší okruh jejich využití. Každý z nás má jiné chutě, a proto se nedá jednoznačně doporučit bylinka, která by byla ideální pro to či ono jídlo.

Pro Senior Portál napsala
Simona Ryšková


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

kolemjdouci2 | 13. 01. 2014, 22:14

http://www.nejbylinky.cz/ 

http://www.nejbylinky.cz/

<a href="http://www.nejbylinky.cz/">http://www.nejbylinky.cz/</a>

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému