Dle čeho je možno vybírat fritovací hrnec?

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
07. 04. 2020
Jestliže patříte k milovníkům smažených pokrmů, pak vám jistě v kuchyni nechybí fritovací hrnec. V tom lze připravovat nejen oblíbené hranolky, ale také řízky či jiné typy jídel, jejichž výsledná úprava spočívá právě ve smažení. Dle jakých základních kritérií lze fritovací hrnec vybírat? I s tím vám může pomoci dnešní článek věnovaný právě tomuto spotřebiči, kteří mnozí odsuzují a jiní na něj nedají dopustit.

Na trhu je možno obdržet různé druhy fritéz. Od těch jednodušších po mnohem složitějších, co disponují všemožnými vyspělými funkcemi. Vybírat lze také například dle tvaru, objemu, výjimkou není ani barva, i když pravdou je, že převažuje tradiční bílá.

Materiál i objem, základní kritéria

Co však dělá fritézu kvalitní fritézou, která splní i největší očekávání, je materiál, z něhož je vyrobena. A na ten je potřeba dbát především. Ovlivní to nejen výslednou chuť jídla, ale například i možnosti úprav. Jednoznačný prim sehrává samozřejmě nerez, s nímž se setkáme sice u dražších modelů, ale je zárukou toho, že fritovací hrnec bude vykazovat dlouhou životnost a neměnnou odolnost. U levnějších typů se setkáme s hliníkem. Ten může být samotný, nebo potažený nepřilnavou vrstvou, která samozřejmě leccos usnadní. Potraviny se nebudou připalovat a nebude hrozit, že se nám výsledný pokrm nepodaří. Hliník sám o sobě je obsažen ve fritézách, které jsou cenově nejdostupnější, samozřejmě je však nutno počítat s tím, že životnost u těchto druhů nebude tak velká jako u zmiňovaného nerezu.

Dalším důležitým kritériem je samozřejmě objem fritovací nádoby. Pokud vaříte jen pro sebe a partnera, pak vám jistě bude stačit něco menšího, pokud však u vás nejsou výjimkou obědy či večeře pro vícero lidí, byla by malá fritéza spíše na škodu. Na trhu je dostatečná nabídka fritéz s objemem zhruba od 1,5 litru po 3,5 litru, přičemž na 2 litry oleje odpovídá přibližně 750 až 1000 gramů suroviny, kterou chceme fritovat. Snadno si tak můžete promyslet, co pro vás bude lepší. Nezapomeňte však na to, že s větší fritézou šetříte i životnost oleje, který není zrovna nejlevnější záležitostí. Čím menším počtem fritovacích procesů projde, tím déle samozřejmě vydrží. I tak je třeba ale zdůraznit, že větší objem potřebuje více elektrické energie, takže i tento fakt je třeba při promýšlení zohlednit. Není totiž na škodu úpravami pokrmů zbytečně vyhazovat peníze oknem.

Fritovací hrnce je možno vybírat z mnoha hledisek, v tomto článku jsme si nastínili jedny z nejdůležitějších, které budou ocenitelné právě i při praktickém užívání tohoto spotřebiče. Ať už se k možnostem fritování stavíte pozitivně či negativně, pak jednu věc nelze fritéze upřít, a to rychlost, s jakou je schopna připravit třeba nedělní oběd.

Pro Senior Portál napsala
Jana Krčová


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému