Dobrůtky s rýží

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
22. 08. 2019
Každodenní vaření pro celou rodinu může být pro někoho utrpením, pro někoho je to radost. Kdo hýří nápady, určitě nemá problém vymýšlet neustále nové a nové dobroty, kterými všechny nadchne. Pro ty, co tuto schopnost nemají, či vaří neradi, tu mám dalších pár receptů – tentokrát s rýží.

Co se týče příloh k jídlům, v dnešní době se jich používá velmi mnoho – od obyčejných brambor, přes knedlíky až po různě ochucené těstoviny, rýži, noky a další. Mnoho lidí ale také preferuje jíst jídla bez příloh a propagují to i někteří profesionální kuchaři. Pojďme si ale zmínit pár receptů, k nimž jako přílohu můžeme dát rýži, nebo jichž je rýže přímo součástí. Některé z receptů nejsou úplně tradiční, ale věřím, že vám i ve vašem okolí budou chutnat.

Zapečená rýže se zeleninou

K přípravě potřebujeme: 400 g rýže, 500 g mletého masa (1 druh či směs více druhů), 1 cibuli, 1 mrkev, hrášek (menší plechovku či zmražený předvařený), 1 kelímek smetany, koření na mleté maso, sůl, máslo na vymazání, olej

Postup: Rýži si uvaříme běžným způsobem dle návodu (ne rozvařit). Mezitím si oloupeme cibuli a nakrájíme ji nadrobno. Mrkev si také očistíme, nakrájíme na drobné kostičky a povaříme, aby změkla (můžeme i s hráškem, pokud máme čerstvý či zmražený). Mleté maso podusíme na cibulce, okořeníme a osolíme dle chuti. Poté si vymažeme zapékací mísu máslem. Rýži, mleté maso a zeleninu si smícháme dohromady, přesypeme do pekáče a zalijeme smetanou. Rýži zapékáme do růžova v troubě při teplotě asi 200 °C. Hotový pokrm můžeme podávat se zeleninovým salátem či kyselou okurkou.

Thajská rýže s rajčaty a brokolicí

K přípravě potřebujeme: ½ hrnku rýže, 2 lžíce másla, 1 dl sójové omáčky, 3 rajčata, 1 brokolici

Postup: Dáme si vařit rýži dle návodu na obalu. Mezitím si umyjeme brokolici, rozebereme ji na malé růžičky a uvaříme v páře do měkka. Dále si očistíme rajčata a nakrájíme na kostičky. Rozpustíme si máslo na pánvi a jemně na něm orestujeme brokolici. Po chvíli přidáme rajčata s vařenou rýži a dochutíme sójovou omáčkou. Chvíli vše povaříme a můžeme podávat.

Hotový pokrm můžeme podávat jako přílohu k masu nebo také jako hlavní jídlo či salát.

Vepřové po španělsku

K přípravě potřebujeme: 500 g vepřového masa, 150 g slaniny, 2 dl smetany, 2 dl vody, 2 rajčata, 1 papriku, 2 lžíce hladké mouky, sůl, mletou papriku a mletý černý pepř

Postup: Nejprve si očistíme veškerou zeleninu, rajčata si nakrájíme na kostičky, papriky na menší nudličky nebo také na kostičky. Také si očistíme maso a nakrájíme jej na kostky. Dále si připravíme slaninu, také na kostičky. Slaninu si orestujeme dozlatova, přidáme k ní maso, osolíme, opepříme, necháme orestovat a chvíli povaříme. Po chvíli vše zaprášíme moukou, orestujeme a přidáme vodu se smetanou. Vše zamícháme postupně i s rajčaty a paprikou a povaříme asi 25 minut. Dle chuti nakonec ještě přidáme sůl, papriku nebo pepř.

Tuto pochoutku můžeme podávat s jakoukoli přílohou, ale nejlepší je asi rýže. Rýži si k tomu můžeme upravit. Uvaříme si rýži, ke konci vaření přidáme hrášek a najemno nakrájenou petrželku. Rýži můžeme malinko dochutit kari kořením.

Tip!

Jak lehce a rychle uvařit rýži? Stačí nám mikrovlnná trouba. Do vhodné misky dáme potřebné množství rýže s vodou, osolíme a vložíme do mikrovlnky. Mikrovlnku nastavíme na maximální výkon a zapneme na 15 minut. Po uplynutí doby necháme dojít ještě 5 minut a můžeme podávat.

Pro Senior Portál napsala
Simona Ryšková


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému