Správný výběr kávovaru je věda?

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
11. 04. 2018
Nikoliv však taková alchymie, že by ji nemohl zvládnout i laik. A pokud patříte mezi ty, kteří si den bez šálku výborné kávy nedokáží představit, jistě jste již párkrát uvažovali o koupi kvalitního kávovaru, s nímž byste ihned zapomněli na instanční napodobeniny kávy. Podle jakých kritérií vybírat, se podíváme v následujícím článku.

Základní typy kávovarů

Jako u každého výrobku, který se chystáme zakoupit, je nutné si předem ujasnit, co od něj vlastně očekáváme. Pokud máte raději slabší kávu a nevyhledáváte příliš silné aroma, poptejte se po překapávači. Mletá káva je v něm pomalu, pod normálním tlakem „zakapávána“ horkou vodou. Získáte tak velké množství nepříliš silné kávy.

Naopak, pokud si kávu nedokážete představit bez silné chuti a výrazného aroma, jsou tu pro vás presovače neboli kávovary na tvorbu espressa. Espresso vzniká spařením kávy horkou vodou pod vysokým tlakem. Odborníci udávají, že tlak by měl dosahoval alespoň 9 barů. Většina kávovarů však dosahuje až 15 barů. Při nákupu presovače si však ověřte, že je přístroj udržet potřebný tlak po celou dobu přípravy kávy – některé kávovaru fungují tak, že s vysokým tlakem disponují pouze v začátcích přípravy kávy a po té jej nechají klesnout.

Důležitým faktorem, který byste při výběru presovače neměli podcenit, je teplota vody. Ta by se správně měla pohybovat mezi 88 až 92°C.

Kvalitní kávovar by měl jistě mít i další funkce, než – li „jen“ vaření kávy. O které funkce by jste se tedy měli zajímat? 

  • Předehřívání šálků – káva tak neztratí nic ze svého aroma
  • Volbu síly a množství kávy – 7g na klasické espresso, 14 na dopio, jednou velké, podruhé malé atd.
  • Nastavitelnou výšku adaptéru pro různě velké šálky
  • Doplňky ke kávovaru, jakými jsou například odměrka nebo pěchovač
  • Pokud fandíte capuccinu nebo café latté, neměla by chybět ani parní tryska, která vám pomůže našlehat výbornou pěnu.

Manuální nebo automatický kávovar?

Zástupců obou dvou typů je na trhu nespočet. Automatický kávovar se vyznačuje snadnou manipulací a jednoduchou přípravou nápojů. Tyto kávovary si umějí namlít kávu, spařit ji horkou vodou, odpad „odložit“ do speciální nádoby, sami se vyčistit či dokonce odstranit vodní kámen. Hodí se především do domácnosti.

Naopak manuální pákové kávovary jsou pro opravdové znalce kávy. Ti by totiž měli počítat s tím, že se ke správnému fungování kávovaru bude třeba také jejich zručnosti a znalostí s mletím kávy a správným napěchováním. Je s nimi také nepoměrně více práce – většinou nemají mlýnek a čistit je také budete muset ručně. Však požitek z takové kávy je jistě odměnou.

Myslete i design kávovaru – vhodné je zvolit takový, aby i po pár letech neomrzel oko majitele a zapadal do celkového prostoru kuchyně. Kvalitní kávovar totiž není tak úplně levnou záležitostí. Proto se nebojte nechat si poradit od profesionálů, koupi zvážit a do kvalitního přístroje zainventovat. Snaha i finance se vám totiž bohatě vrátí s každým douškem lahodné kávy.

Pro Senior Portál napsala
Lucie Čačalová


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému