Vaření pod širým nebem je na dosah!

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
05. 10. 2017
Zapomeňte na letní vedra v kuchyni a dopřejte si toto a všechny další léta trochu luxusu v podobě letní kuchyně – tedy vlastně kuchyně, nekuchyně, doma, nedoma – nejvýstižněji asi přímo pod širákem!

Letní kuchyně je snem mnohých kuchařek i kuchařů, hlavně těch amatérských. A není se čemu divit – každý asi zná vedro k zalknutí znásobené sálajícím sporákem a rozžhavenou troubou v kuchyni orientované na jih. S tímto každo – letním trápením může být už brzy konec – řešení je opravdu prosté a nemusí být ani finančně neúnosné.

 Pokud se rozhodnete pro zřízení letní kuchyně, zauvažujte v první řadě o vhodném umístění. Nejlepším řešením je místnost, například ve sklepě s vchodem a výhledem do zahrady. Další variantou může být i místo s grilem či udírnou, vhodný je zahradní altánek či stará stodola – zkrátka to místo, kde se s výstavbou nemusí začínat od začátku, ale dá se navázat na hotové.

 Místo je vybrané, dalším krokem je vhodný výběr podlahy. S celkovým interiérem bychom měli mít na paměti jeho vhodnost vůči samotnému domu, ale i stylu zahrady – přece jen supermoderní vybavení a interiér se k většinou rustikálnímu stylu zahrádky moc nehodí. Co se podlah týče, dle odborníků je naprosto nevhodná jen udusaná hlína a jiné přírodniny, jako tomu může být například ve staré stodole. Za ideální je považována režná dlažba s protiskluzovou úpravou, či obecně podlaha, která je snadná na údržbu, snese případný déšť a jiné nečistoty a neklouže. Motiv a barevnost podlahy bychom samozřejmě měli uzpůsobit okolí.

 Většina nastávajících majitelů letní kuchyně se rozhodnou pro přírodní styl a proto bychom na tento závazek měli dbát i při výběru barvy stěn, nábytku a vybavení. Co se zdí týče, výběr barvy je jen na majiteli, v potaz by měli být brané případné vlhkosti zdí. Často je tento problém vyřešen za vás a například dřevěné stěny stodoly jistě budou splňovat veškeré požadavky.

 Možná si říkáte, že koupě nábytku a vybavení bude stát „majlant“. Nemusí tomu tak být a to hned z několika důvodů. Jednak jistě není nutné mít v letní kuchyni extrémně mnoho vybavení – stačí jen obyčejná plocha a pár poliček. Šikovný kutil si může vyrobit sám, někdo projde bazary s nábytkem či prohrabe půdu nebo se zeptá známých. Často jsou tímto způsobem objeveny přímo poklady, které slouží ještě několik let, ačkoliv byly zprvu odepsány.

 Stejný postup můžete zvolit i při výběru vybavení. V tomto bodě je nutné promyslet jak často a k čemu budete letní kuchyň používat. Někdo se na zahradu přestěhuje na celé léto a tudíž bude asi kuchyň používaná častěji než u někoho, kdo jednou měsíčně griluje a jednou za prázdniny zavařuje. Nezbytností tudíž určitě není velká lednice, sporák, trouba a podobně. Záleží však pouze na majiteli a jeho zvycích a nárocích. V případě zřízení letní kuchyně například ve staré stodole, nezapomeňte na bezpečný přívod elektřiny a uklizení elektrických spotřebičů před zimou.

 Finální úpravu už představují jen dekorace. Ty by, s ohledem na většinou přírodní styl kuchyně, měly být umírněné a jistě by měly vycházet z přírodních materiálů. Správnou volbou mohou jistě být hliněné nádoby, bavlněné pytlíčky s kořením nebo také různé ozbody ze slámy a juty. Rustikální styl evokují i doplňky z dob konce devatenáctého století – malované kořenky, džbánky a výšivky na zeď.

 Zda je letní kuchyně vaším snem, neváhejte a pusťte se její stavby – jak vidmo, není to nic složitého ani extrémně finančně náročného. Výsledný efekt každopádně stojí za to!

Pro Senior Portál napsala
Lucie Čačalová


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému