Elektronický receptář nabízí tradiční jídla slovenské kuchyně

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
16. 12. 2020
Neviete, čo uvariť? Dajte si poradiť... Výstižnější název kuchařská příručka snad ani nést nemůže. Brynzové halušky, ale také lokše s kapustou (chcete-li po česky, tak se zelím), šišky, liptovská specialita „tři v jednom“ či švestkové knedlíky se šodó. To je jen malá ukázka receptů na typické slovenské pokrmy tak, jak je sepsala pro elektronický receptář, ale především mnohokrát na vlastní kůži vyzkoušela, Anna Čunderlíková. (Čtenáři Senior portálu ji znají i jako autorku článků edice Harmonie – klíč k duševnímu zdraví, která však nabízí spíše duchovní potravu.)

Levné recepty potěší i velké mlsaly Sesbírané recepty zavedou čtenáře do kuchyně slovenského venkova, především do kraje po Pol´anou. „Zozbierané a overené recepty tvoria malú praktickú príručku do kuchyne - z každého rožku trošku, ktorá môže inšpirovať najmä vtedy, keď je do peňaženky o čosi hlbšie. Rodinný jedálny lístok sa z týchto receptov dá spestriť aj s nepatrným finančným zaťažením. Veď aj naše mamy a staré mamy dokázali variť takmer z ničoho, a pritom vyčarili chutné jedlá, na ktoré s láskou spomíname,“ uvádí svoji knihu sama autorka. „Typická slovenská strava je naším najlepším liekom, preto dajme telu to, čo je preň prirodzené. Ako na to? Vráťme sa do doby našich starých rodičov a rodičov. Nezabúdajme na tradície, ponúkajú nám nielen zabudnuté dobroty, ale aj kus histórie,“ dodává zkušená kuchařka, která za nejcennější hodnotu domácí kuchyně považuje především fakt, že jedině tak má paní domu jistotu, jaké suroviny při vaření nebo pečení použila

Recepty jsou obohacené také o mnoho rad a různé triky a finty, které si ověřily hospodyně několika generací. Věděli jste například, že těsto ze stouhaných brambor bude pěkně bílé, když postrouhané brambory zalejete vařící vodou? Nebo že když mouku na zahuštění pokrmů trochu osolíte, nebudou se vytvářet hrudky? Nejen začínající kuchařinky ocení, že jim publikace nabídne snadný způsob, jak „odvažovat“ bez vážení pomocí různých velikostí lžiček anebo dvoudecovou skleničkou. Nechybí ani několik vtipných příběhů, které Anna Čunderlíková zaznamenala při sbírání receptů.

Elektronickou knížku, kterou si po zaplacení snadno můžete stáhnout do svého počítače, si lze objednat na adrese internetového obchodu www.1000knih.sk. Pak už nezbývá, než jen popřát dobrou chuť!

Pro Senior portál napsala Jiřina Hegerová


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému