Exotické ovoce už nejsou jen pomeranče a banány

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
10. 10. 2018
Bývaly doby, kdy to v Československu bylo s exotickým ovocem takzvaně na štýru. Banány a pomeranče byly vysoce nedostatkové zboží, a kdo neměl toho správného příbuzného nebo známou prodavačku, odcházel často s prázdnou. Doba naštěstí pokročila a dnes je situace prakticky opačná. Jsme doslova zaplaveni ovocem a zeleninou ze všech koutů světa do té míry, že se v něm přestávám orientovat.

Něco lehčího na rozjezd

Mezi známější z méně známých druhů můžeme zařadit například granátové jablko. Snad všichni o něm poprvé slyšeli z pohádky a přemýšleli o něm jako o nějakém zvláštním druhu obyčejného jablka. Plody jsou bohaté na sodík a vitamíny B a C. Ideálním způsobem konzumace je rozříznutí jablka a vybírání semínek. Těch může být v jednom plodu až šestset.

Možná jste si v regálech supermarketů všimnuli obrovského citrusového plodu. S největší pravděpodobností šlo o pomelo a ne nadarmo má tento kříženec grepu a pomeranče latinské jméno Citrus grandis. Samotná chuť připomíná grapefruit, pouze bez jeho typicky hořkého „ocasu“. Pomelo je ovocem bohatým na draslík, pomáhá při srdečních nemocích a sráží vysoký cholesterol.

Jde do tuhého

Jedním z mnoha zástupců exotického ovoce je i mučenka – maracuja. Plody mají purpurovou barvu a asi deset centimetrů v průměru. Vyjídá se celá dužina i se semínky. Mučenka je ovoce bohaté na provitamín A, které hodí se na přípravu buchet, ochucování zmrzlin a pohárů, nebo se přidává do marmelád a tropických džusů.

Snad každý již někdy slyšel o opuncii, známé rovněž jako kaktusový fík. Tento kaktus se vyskytoval snad v každé kovbojce a mluvilo se o jeho pichlavých trnech. Málokdo už se ale zajímal o to, že má poměrně chutné plody. Z těch se vyjídá pouze dužnina, která je křehká a šťavnatá. Opuncii bychom mohli označit jako nepřítele tuků. Znesnadňuje totiž jejich vstřebávání do organismu a tlumí jejich účinek. Tento poznatek původních obyvatel Ameriky dodnes potvrzují různé odborné studie.

Specialita na závěr

Posledním ovocem v našem krátkém exkurzu bude tamarilo. Tomu se přezdívá francouzské rajče, nebo roztomile rajčenka. Plod opravdu připomínají miniaturní rajče co do vzhledu, chutí je však někde jinde. Slupka je poměrně hořká a dužnina kyselá. Možná právě proto je ideální k vydlabání a doslazení cukrem. Abyste měli zároveň jistotu, že mlsáte zdravě, můžeme vás ujistit, že tamarilo má vysoký obsah minerálů, vápníku a vitamínů A, C, B1, B2, B3.

Exotického ovoce existuje samozřejmě nespočet druhů. Toto byl jen krátký výlet, který by vás mohl popostrčit do ochutnávání nových věcí. Jakýmkoliv svým výběrem prakticky nemůžete udělat chybu.

Pro Senior portál napsal
Radek Šauer


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému