Holandské speciality

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
09. 11. 2018
Díky holandským zámořským výpravám v minulých stoletích je kuchyně po celém světě ovlivněna tou evropskou. Jaké speciality ale opravdu můžete ochutnat v Nizozemí a co je pro tuto malou zemi typické? Dočtete se v následujícím článku.

Nejen Holandsko ale ovlivňovalo jiné kuchyně. I mořeplavci přivezli recepty a suroviny, jež se začlenily do té domácí. Dnes najdete v holandských městech (jako všude jinde) restaurace čínské, mexické, španělské nebo indické. Pokud ale zatoužíte po něčem ryze domácím, víte, co si nenechat ujít?

Neočekávejte však žádné výjimečné pokrmy, jako ve vzdálenějších destinacích. V jídelníčku holanďanů, jakožto přímořského národa, nechybí spousta ryb a dalších mořských plodů.

Holanďané milují posedávání u kávy. Ta je zde vynikající a rozhodně byste měli navštívit něktou z kaváren. A chybět si samozřejmě neměl ani zákusek. Pakliže patříte mezi milovníky sladkého, pak si dopřejte palačinky! Že vám sladké nechutná? Nevadí! Podávají se tu také palačinky na slano.

Holanďané milují pivo. Nejsou v jeho konzumaci sice tak zdatní jako Češi, ale místní značky si probojovaly výjimečné postavení mezi světovími zalatými moky. Kdo by neznal Heineken, Amstel nebo Brandt, jež můžete ochutnat při večerním posezení s přáteli.

Další typickou záležitostí je pokrm chudých – stamppot. V různých variantách jste se s ním mohli setkat i v České republice. Základem jsou šťouchané brambory, zelí, anglická slanina nebo salám. V současnosti se ale objevují i moderní verze obohacené o další suroviny, jako třeba ananas.

V souvislosti s touto západoevropskou zemí nesmíme zapomenout ani na vynikající a kvalitní sýry. Sehnat je můžete nejen v obchodech a ve specializovaných prodejnách, ale i na sýrových trzích, které se těší velké popularitě. Kromě ochutnání můžete navštívit i některou ze zdejších farem, kde se seznámíte s výrobou jedinečné pochoutky krok za krokem.

Abyste si kousek Holandska vychutnali i doma, přinášíme vám recept na jablkový koláč.

Recept

Na těsto si připravte jedno vejce, 300g mouky, 150g moučkového cukru, špetka soli, 180g másla. To zpracujte rukama a dvě třetiny jej vložte do máslem vymazané formy.

Náplň: lžíce moučkového cukru, rum, 4 velká jablka, 3 lžičky skořice, lžička citronové šťávy, 60 g rozinek.

Rozinky nechte naležet v rumu, jablka oloupejte, zbavte jadřinců, nakrájejte na kousky a promíchejte se zbytkem ingrediencí. Zbytek těsta vyválejte a vytvořte z nich proužky, z nichž vytvořte na nasypané směsi mřížku. Tu potřete žloutkem a dejte péct.

Zdroj receptu: recepty.vareni.cz

Pro Senior Portál napsala
Šárka Libenská


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému