Koktejlové pokušení

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
16. 08. 2018
Také si čas od času rádi pochutnáte na některém z míchaných nápojů? Nabídka je skutečně velmi široká, vybrat si můžeme nápoj alkoholický i nealkoholický, teplý nebo studený, roli hraje také velikost a mnohé další parametry. Některé z koktejlů si můžeme zkusit sami vyrobit, čímž zajisté potěšíme celou rodinu i případné hosty.

Míchané nápoje můžeme rozdělit do skupin podle různých hledisek. Nejznámější je již zmiňované členění dle obsahu alkoholu, tedy na alkoholické a nealkoholické, tzv. soft drinks. Podle gastronomického hlediska potom dělíme koktejly na ty, které je vhodné pít před jídlem, tzv. pre-dinner nebo before dinner drinks, které bývají zpravidla suché a obsahují jen malé množství cukru. Jejich úkolem je navodit nám ten správný apetit na nastávající pokrm. Po jídle se potom podávají tzv. after-dinner drinks, které již suché nebývají. Podle velikosti rozlišujeme míchané nápoje na krátké - do obsahu 10 cl, střední - do obsahu 20 cl a dlouhé nápoje - do obsahu 30 cl. Zmíníme ještě členění dle teploty na studené nápoje a teplé, tzv. hot drinks. Podle obsahu cukru rozeznáváme ještě nápoje suché (dry), polosuché (medium dry) a sladké (sweet).

Míchané nápoje se dále dělí dle technologického postupu přípravy. Uvedeme si jen několik známějších termínů jako "bowles", což je označení pro nápoje připravované ve speciální míse (tzv. terině) a obsahující alespoň jednu složku sycenou oxidem uhličitým, jako je například šumivé víno, sodovka nebo sycená limonáda. Tento typ nápoje dále obsahuje nějaké ovoce a zajímavé je, že se do něj nepoužívá led. Podává se v šálku na bowli a se lžící.

Pro nápoje typu " coctails" je typická velikost (maximální objem je do 7 cl) a také způsob podání ve sklence zvané koktejlka. Připravují se v míchací sklenici anebo v šejkru a do sklenice se nalévají zásadně přes sítko, abychom odcedili nežádoucí led. S ledem se tento druh nápoje podává pouze na výslovné přání hosta a tomuto jevu se v barmanské řeči říká "on the rocks".

Tzv. "fancy drinks" jsou nápoje, se kterými se příliš často nesetkáme. Tyto drinky se totiž připravují na speciálních barmanských soutěžích a jednotlivé druhy většinou nenesou ani žádný název, primární je tady kreativita samotného tvůrce, nikoliv dodržování přesných parametrů.

Nealkoholické nápoje se označují termínem "lemonades", základem je šťáva z citrusů, případně kombinace několika šťáv. Podávají se ve vysoké sklenici, kterou nejdříve zaplníme drceným ledem, přidáme šťávu a vodu či sodovku. Nakonec vše promícháme a nezapomeňme také na zdobení sklenice! Fantazii se meze nekladou, použít můžeme rozličné ovoce, mátu peprnou a brčka a barevné lžičky.

Každý koktejl se skládá ze dvou anebo tří částí. Tou první je tzv. báze, která tvoří základ nápoje, většinou polovinu objemu. Často bázi tvoří například gin, vodka, tequila, whisky, brandy aj. Další částí míchaného nápoje bývá tzv. modifikátor, který má za úkol zjemnit bázi a dodat jí příjemné aroma. Modifikátory můžeme použít alkoholické, například vermuty nebo aperitivy, případně nealkoholické ve formě džusů. Poslední složkou koktejlu bývá speciální ochucující a barvící prvek, který nemusí být v nápoji vždy přítomen. Pouze pokud chceme náš výtvor obohatit, dodat mu barvu anebo další chuť. Nejčastěji se používá vhodně zvolené ovoce.

Vlastní příprava koktejlu - jak na to?

Uveďme si nyní několik receptů známých a oblíbených koktejlů, které jsou nenáročné na přípravu, a tak si je můžeme sami vyzkoušet namíchat.

Mojito

Tento lehký koktejl patří bezesporu k těm nejoblíbenějším. Pochutnat si na něm můžeme zejména v letních měsících, neboť je velmi osvěžující. Do vysoké sklenice vložíme několik lístků máty peprné, třtinový cukr dle potřeby a na malé kousky nakrájenou limetku (nebo limetkovou šťávu) a vše podrtíme. Sklenici poté doplníme drceným ledem, přidáme 4 cl bílého rumu a koktejl doléváme perlivou vodou. Nakonec obsah promícháme, ozdobíme sklenici a podáváme s brčkem.

Bloody Mary

Do sklenice vložíme citrónovou výseč, celerovou nať a kostkový led. Přidáme 4 cl vodky, 1 cl Bloody Mary mix a 15 cl tomatového džusu. Nakonec vše promícháme, vložíme míchátko a podáváme.

Pina Colada

Do mixéru vložíme drcený led - množství přibližně odpovídající jedné třetině větší sklenice. Přidáme 3 cl bílého rumu, 3 cl kokosového mléka a 9 cl ananasového džusu. Kokosové mléko se dá nahradit kokosovým sirupem. Nealkoholická varianta se nazývá Virgin Colada, v obou případech servírujeme s plátkem ananasu.

Paleta míchaných nápojů je opravdu pestrá, stačí si jen vybrat a nechat se unášet na vlně chutí a osvěžení. 

Pro Senior Portál napsala
Martina Boudová


 
 


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému