Hrad Veveří nad Brnem provoní uzené
Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
Po chřestu je čas na tradiční dobroty z masa
Krásný hrad vypínající se nad Brněnskou přehradou láká nejen milovníky historie. Novinkou letošního roku se tu stane akce pro gurmety a milovníky dobrého jídla. Mistři uzenáři přivezou do areálu hradu nejen uzené, ale i tradiční moravské klobásky, paštiky, uzený bok i další výrobky. Návštěvníci budou moci ochutnat ovarovou polévku, jitrnice, jelita, tlačenku ale i další moravské speciality jako ovar s jablečným křenem, uzené se švestkovou omáčkou nebo prejt se zelím. Přímo na místě k tomu bude pekař připravovat čerstvý chléb. A protože k období masopustu patří i sladké speciality, nebudou chybět ani koblížky nebo boží milosti. Nalévat se bude moravská slivovice, svařené moravské víno nebo pomerančový punč.
Akci pořádá sdružení ECEAT, které prostřednictvím projektu Stezky dědictví oživilo chřestovou gastronomií i Slavnosti chřestu v Ivančicích. Akci podporuje také MČ Brno – Bystrc.
Zajímavý je i doprovodný program. Kromě vodění masopustního medvěda a dalších rozpustilostí se tu totiž představí i mistři řezníci, uzenáři a kuchaři, kteří povedou odborné přednášky o přípravě uzeného a postupu jeho výroby, klobáskách nebo masopustní gastronomii. Předvádět se bude i správné porcování masa. Svůj prostor dostanou i řemeslníci, na jarmarku bude mít stánek hrnčíř, kovář nebo třeba bylinkář.
V ceně běžné vstupenky za 100 Kč mají návštěvníci vstup do hradního areálu včetně hradeb, ochutnávku soutěžního uzeného a zabíjačkovou polévku. Kromě toho si zájemci mohou koupit V.I.P. vstupenku za 299,- Kč, která jim umožní bezplatné parkování pod hradem na V.I.P. parkovišti a nabídne i speciální výhodné menu: zabíjačkovou polévku, uzené se švestkovou omáčkou, nápoj pro zahřátí (panák slivovice nebo pohár svařáčku či pomerančového punče), jitrnice nebo klobásky dle vlastního výběru (2ks/os), malou kuchařku věnovanou moravské masopustní gastronomii, volný vstup na hradby a bezplatnou účast na workshopech věnovaných uzení, uzenému, klobásám.
Pro Senior Portál napsala Jiřina Hegerová
Diskuze
Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.