Levné, chutné a zdravé – to jsou recepty na večeři!
Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
Švýcarská cibulová polévka
Čas: 15 minut
Cena: 30 – 50 Kč
Potřebujeme: dvě větší cibule,
Jak na to? Cibuli nakrájíme na menší kousky a na tuku osmahneme než cibule získá světle hnědou barvu. Poté zalijeme vývarem, dochutíme kořením a na mírném ohni vaříme dokud cibule nezměkne. Můžeme zahustit jíškou. Do talířů nastrouháme sýr a na pánvi dozlatova opečeme na kostky nakrájený chléb. Hotovou polévku podáváme s opečeným chlebem v talíři se sýrem.
Tip: k cibuli můžeme přidat i trochu jiné zeleniny, zahustit smetanou a rozmixovat. Vznikne tak hustý polévkový krém, ke kterému můžeme podávat i jiné druhy tvrdých sýrů.
Zelené palačinky
Čas: 30 minut + zapékání
Cena: 50 – 150 Kč podle použitých surovin
Potřebujeme: litr mléka, 200g hladké mouky, 1 vejce, olej, 1 cibule, balíček špenátu, sůl, pepř; k dochucení může být: sýr (niva, eidam), šunka (slanina, špek…), smetana, stroužek česneku
Jak na to? Připravíme si těsto na palačinky, jak jsme zvyklí (podle tohoto receptu stačí smíchat mléko s moukou a vejcem a jemně našlehat pomocí metličkového mixéru). Nesladíme. Palačinky usmažíme na troše oleje. Mezitím si v hrnci osmahneme na oleji najemno pokrájenou cibuli a přidáme špenát, osolíme, opepříme. Můžeme také dochutit rozmačkaným česnekem a zjemnit smetanou. Palačinky potíráme špenátem, zarolujeme a zapékáme 15 minut v troubě předehřáté na 170°.
Tip č. 1: na zabalené palačinky můžeme poklást sýr a šunku, popřípadě rajčata nebo podušené žampiony.
Tip č. 2: pro zdravější verzi připravíme těsto z tmavé mouky, do špenátu nepřidáváme smetanu a vyhneme se tučným sýrům a uzeninám. Naopak přidáme více zeleniny jako oblohu.
Barevné špagety
Čas: 20 – 30 minut
Cena: 100 – 200 Kč podle množství a druhů zeleniny
Potřebujeme: balíček špaget či jiných těstovin, různé druhy čerstvé zeleniny (rajčata, paprika, žampiony, cuketa, olivy…), vejce, 2 dcl smetany, máslo, tvrdý sýr, 1 dcl bílého vína
Jak na to? Špagety vaříme podle návodu. Mezitím si na pánvi rozehřejeme kousek másla a lehce na něm osmažíme na kousky nakrájenou zeleninu. Začínáme od té nejtvrdší, např. jako první cuketa, následně paprika, žampióny, rajčata společně s olivami. Osmahnutou zeleninu podlijeme bílým vínem a trochou vody a necháme dusit dokud zelenina změkne. Uvařené špagety slijeme, vrátíme do hrnce a dokud jsou špagety horké smícháme je s vejcem a smetanou. Vejce špagety obalí a společně se smetanou vytvoří omáčku. Přimícháme podušenou zeleninu i se zbytkem vína. Tak se vytvoří skvělá chuť smetany spojeného s vínem. Podáváme posypané sýrem.
Tip: pokud držíte dietu, vynechejte v receptu vaječno – smetanovou omáčku a špagety smíchejte jen se zeleninou!
Pro Senior portál napsala
Lucie Čačalová
Diskuze
Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.