Oblíbená salátová okurka na dva způsoby

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
13. 11. 2017
Salátová okurka – chutná a neodmyslitelná součást především jarních a letních jídelníčků. Mnozí z nás ji však využívají i jako zázračnou přírodní kosmetiku, která pomáhá rozjasnit pokožku. V dnešním článku si okurku přiblížíme a na závěr si ještě představíme dva skvělé recepty, kterými překvapíte všechny vaše strávníky.

Salátová okurka je zařazována do českých jídelníčků poměrně často. Může za to nejen její osvěžující a nenáročná chuť, ale také malý počet kalorií, které se v ní nachází – ve 100 gramech přibližně 14. Nedají tak na ni dopustit ani lidé, kteří chtějí svou váhu více či méně snížit. Písemnosti dokládají, že okurku si oblíbili již ve starodávné Mezopotámii, tedy již 3000 let před naším letopočtem.

Dlouhé, tenké, hladké a drsné

Okurka se pěstuje celkem ve třech typech, a to dlouhá, tenká, hladká a drsná, patří do čeledi tykvovitých rostlin, i když tykev není. Velmi známé jsou i okurky nakládačky, které sice přímo nespadají pod salátové okurky, ale jsou také velmi oblíbené – především pro naložení do sladkokyselého nálevu.

Jak jsou prospěšné?

Co se týče blahodárných účinků okurky na náš organismus, vyzdvihují se nejvíce její vlastnosti, které pomáhají čistit a detoxikovat zažívací trakt. Navíc šťáva z okurky úspěšně bojuje proti lámavosti vlasů. Z vitamínů stojí za zmínku obsah vitamínu C, B1 a B2.

Bulharská specialita – okurková polévka tarator

Tento recept je velmi oblíbený na Balkáně, kde si ho dopřávají malí i velcí. Vyzkoušejte i vy osvěžující a chutnou polévku z okurky, která zažene hlad a dodá tělu vitamíny.

Potřebujete:

- 1 kg bílého jogurtu (možno nahradit kysaným mlékem)

- 1 větší salátovou okurku

- sůl

- pepř

- 1 lžíci kvalitního olivového oleje

- 4 lžíce nasekaného kopru

- 2 až 3 stroužky česneku

Pokrm připravíte následovně:

Okurku nakrájíte na slabé plátky, popřípadě kostičky, hodí se i nastrouhání nahrubo. Zamíchejte ji do jogurtu či mléka, přidejte utřený česnek a dochuťte dle potřeby solí a pepřem. Po důkladném promíchání dejte vzniklou směs vychladit zhruba půl hodiny. Před samotným podáváním lehce pokapejte připraveným olivovým olejem. Jako ozdobu můžete přidat vlašské celé nebo nahrubo nasekané vlašské ořechy.  

Plněná okurka – rychle připravená chuťovka pro nečekanou návštěvu

Znáte to – za dveřmi stoji návštěva a vy byste ji chtěli pohostit něčím lepším, než jsou slané tyčinky a krekry. Pokud chcete mít jistotu, že připravíte dobrotu, která navíc osvěží a lehce zasytí, mějte salátovou okurku vždy při ruce. Plněná chutná opravdu výtečně.

Potřebujete:

- 1 bílý jogurt, kysané mléko, Lučinu či tvaroh

- stroužky česneku dle libosti

- salátovou okurku

- sůl, pepř, petržel, pažitku

Pokrm připravíte následovně:

Okurku oloupejte, podélně překrojte a vnitřní dužinu vydlabejte kávovou lžičkou. To, co jste vydlabali, smíchejte s jogurtem, dochuťte kořením a česnekem. Vzniklou směs jemně utřete, poté navraťte zpět do vydlabané okurky, tu poté můžete nechat tak, nebo nakrájet na hrubší plátky, které můžete poté ozdobit trochou tvrdého sýru. S dobrým pečivem si pochutnají všichni. 

Pro Senior Portál napsala
Jana Krčová


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému