Rybíz

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
21. 08. 2019
Léto nám nabízí spoustu ovoce a zeleniny. Můžeme je konzumovat na mnoho různých způsobů a v neomezeném množství. Jednou z možností je i rybíz.

Rybízu máme několik druhů – černý, červený, bílý – a pak různé „hybridy“, které můžou být s něčím křížené. Všechny druhy jsou velmi chutné a v letním parném počasí velmi osvěžující. Můžeme je také ale využít na výrobu různých pokrmů, buchet či na zavařování. Vybrala jsem tedy pár receptů, které nejsou složité na provedení, zvládne je každý a jsou velmi chutné.

Rybízový koláč s drobenkou

Jeden z mnoha receptů, které lze z tohoto výborného ovoce vytvořit. Pro mnoho z nás je běžnou součástí odpolední kávičky. Je velmi chutný a vhodný pro každou příležitost – buď jako zákusek ke kávičce, nebo pro nenadálou návštěvu. A pro zdatnější tu mám recept, jak si tuto delikatesu vyrobit.

Potřebujeme: 1 kg rybízu (na druhu nezáleží), 250 g polohrubé mouky, 100 g cukru moučky, 1 lžičku vanilkového cukru, 100 g másla, na potření máslo, 1 žloutek, 70 g cukru, na těsto 500 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 100 g másla, 20 g čerstvého droždí, 1 špetka soli, citrónová kůra

Postup přípravy: Ze všeho nejdřív si připravíme kvásek. Smícháme droždí se lžičkou cukru, až se nám droždí rozpustí. Pak přidáme postupně asi 100 g mouky, 100 ml vlažného mléka a mícháme těsto, které necháme chvíli kynout. Po chvíli můžeme pokračovat a zadělat si kynuté těsto. Rozpustíme si máslo a ve vlažném mléce si rozšleháme žloutky. Do připravené mísy si nasypeme zbývající mouku a cukr, přidáme citrónovou kůru a kvásek. Postupně přiléváme mléko a vlažné rozpuštěné máslo a stále mícháme. Poté si těsto vypracujeme, překryjeme utěrkou a necháme vykynout.

V průběhu kynutí si připravíme rybíz. Očistíme si jej od stopek, opereme a necháme okapat. Rukama si připravíme drobenku z cukru, mouky a másla.

Jakmile máme těsto vykynuté, rozdělíme si jej na polovinu a na tenko rozprostřeme na dva plechy vyložené pečícím papírem a potřené máslem. Těsto rozložíme tak, že jej roztláčíme do krajů, aby byly vyšší než vnitřek. Rybíz poklademe po celé ploše těsta a posypeme drobenkou. Nakonec kraje těsta potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C asi na 30 minut.

Pokud se vám nechce péct, nebo prostě jen nemáte buchty rádi, mám tu pro vás jiný recept na zpracování tohoto ovoce. Je to jednoduché a zvládne to většinou každý. Jedná se o zpracování ovoce do marmelád a džemů. Někteří by řekli, že marmeláda a džem je to samé, ale opak je pravdou. Základní rozdíl mezi džemem a marmeládou je ten, že marmeláda je hutnější a obsahuje více ovocné dužniny. Připravuje se z prolisované kaše (či protlaku) a během vaření se opařuje značná část vody a přidává se cukr. Na rozdíl od toho džem je rosolovitější a mnohdy obsahuje i celé kousky ovoce. Obě varianty můžeme poté jíst celoročně s pečivem, či je přidávat do různých pokrmů. A jak na to?

Chcete si takovou marmeládu udělat a nevíte jak na to? Můžu doporučit jeden recept, s nímž mám nejen já dobré zkušenosti. Není ale jen z rybízu, ale přidávají se do něj ještě maliny.

Marmeláda z rybízu a malin

Potřebujeme:  700 g rybízu, 500 g malin, 1 balíček želírovacího cukru

Postup výroby: Před tím, než začneme se samotnou výrobou marmelády, připravíme si ovoce. Abychom se s tím nemuseli dlouho trápit, je dobré si jej předem namočit, aby se nám odmočily nečistoty a mohli jsme pak jen zbavovat stopek. Po očištění si rybíz i maliny rozmixujeme a nalijeme do velkého hrnce. Dále vsypeme želírovací cukr a důkladně promícháme. Za občasného míchání přivedeme směs k varu a za stálého míchání vaříme 7 – 10 minut. Po převaření necháme asi 2 minuty odstát a odebereme pěnu, která se někdy vytvoří. Pokud nemáte rádi zrníčka z malin či rybízové slupky, můžete marmeládu přepasírovat. Následně rozdělíme marmeládu do umytých nahřátých sklenic a zavíčkujeme. Zabalíme je do deky nebo překryjeme utěrkou a necháme chladnout. Skladujeme v chladu a temnu a kdykoli můžeme použít.

Receptů na zpracování ovoce, a zvláště rybízu, existuje velké množství. Pro inspiraci jsem vybrala dva velmi používané a známé. Pokud máte další tipy, jak zužitkovat přebytečné ovoce, tak můžete přispět do diskuze. Nejen já určitě vyzkouším další možné varianty.

Pro Senior Portál napsala
Simona Ryšková


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému