Špenátem proti stresu

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
19. 08. 2019
Podle známé postavičky Pepka Námořníka je všeobecně známé, že zelená listová rostlina – špenát – dodá tělu hodně síly. Není sice pravda, že po konzumaci špenátu, by člověk ohnul třeba kovovou tyč, ale jednoletá rostlina z čeledi laskavcovitých je pro lidský organismus opravdu hodně potřebná. A pokud jste náchylní ke stresu, je pro vás špenát také ideálním pokrmem, protože posiluje stresem unavené buňky.

Špenát se původně pěstoval až v dalekém Íránu a okolních zemích. Postupně se jeho pěstování začalo šířit i v Evropě. Na starém kontinentě špenát poprvé pěstovali Španělé v období středověku. Navzdory všeobecnému mínění není špenát zvlášť bohatý na železo, ale i tak obsahuje cenné živiny. Podle některých výzkumů je to dobrý prostředek na prevenci rakoviny.

Špenát obsahuje vitamín C, karotenoidy (i beta-karoten), přičemž výzkumy prokázaly, že častější konzumace potravy bohaté na beta-karoten pomáhá předejít degenerace žluté skvrny oční sítnice, která často způsobuje slepotu u starších lidí. Špenát se také doporučuje na vysoký krevní tlak, (protože obsahuje hodně draslíku, který reguluje krevní tlak), anémii a také zácpu. V zelené rostlině je také kyselina šťavelová, takže proto je dobré doplnit špenát mlékem a mléčnými výrobky. Špenát obsahuje i důležitou vlákninu, která přispívá k správné činnosti střev. Rovněž se špenát výborně hodí při redukční dietě a navíc zpomaluje stárnutí.

Špenátové recepty

Salát ze špenátu a jablek

- 1000 g mladého čerstvého špenátu, 4 velká jablka, 12 lžic kysané smetany, 8 lžic oleje, 4 lžíce pomerančové šťávy, 3 lžíce citronové šťávy, 8 lžiček strouhaných ořechů, sůl.

Špenát přebereme, zbavíme řapíků, důkladně opereme, dáme okapat. Pak špenát pokrájíme na proužky. Omytá a oloupaná jablka nastrouháme na hrubém struhadle a ihned je zakapeme trochou citrónové šťávy. Kysanou smetanu smícháme s olejem, přidáme pomerančovou a zbylou citrónovou šťávu, dochutíme solí. Zálivku nalijeme na špenát promísený se strouhanými jablky a posypeme strouhanými ořechy.

Zapečené těstoviny se špenátem a kuřecím masem  

- 400 g čerstvého nebo mraženého špenátu, 400 g těstovin, 300 g kuřecího masa, 250 ml mléka, sůl, pepř, stroužek česneku, menší cibule, 250 tvrdého sýra (parmezán, eidam), 2 vejce, 2 lžičky oleje.

Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Maso nakrájíme na kostičky a lehce opečeme. Na oleji zpěníme najemno pokrájenou cibuli. Přidáme špenát  a pak přilijeme mléko a  povaříme. Špenát podle potřeby dochutíme solí, pepřem a rozmačkaným česnekem. Zapékací misku vymastíme olejem nebo jiným tukem. Na dno rozprostřeme polovinu těstovin, na ně dáme špenát a kuřecí maso a přikryjeme druhou polovinou těstovin. Zalijeme rozmíchanými vejci. Horní vrstvu  posypeme nastrouhaným sýrem. Vložíme do vyhřáté trouby a necháme 10-15 minut zapéct na 200°C.

Špenát pečený

- 1000 g špenátu, 40 g tuku, 6 lžic sladké smetany, 80 g mouky, 80 g strouhaného sýra, sůl, pepř, muškátový oříšek, sníh ze 2 bílků.

Podušený špenát necháme okapat a jemně jej posekáme. Máslo utřeme se žloutky, přidáme smetanu, sůl, mouku, sýr a koření, potom špenát a nakonec sníh z bílků. Těsto naplníme do vymaštěné ohnivzdorné misky a nákyp pečeme asi půl hodiny.

Bramborové koláčky se špenátem

- 300 g špenátových listů, 1 malá cibulka, 1 stroužek česneku, 2 lžíce oleje, 1 lžíce másla, sůl, pepř, špetka muškátového oříšku, 100 ml smetany ke šlehání, 250 g uvařených brambor, 100 ml mléka, 100 g másla, 2 velká vejce, 250 g polohrubé mouky, 100 g celozrnné mouky, dýňová a slunečnicová semínka.

Omyté listy špenátu spaříme vroucí vodou a nasekáme. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli jemně pokrájíme, česnek nakrájíme na tenké plátky. Na rozehřátém oleji s máslem orestujeme cibuli, přidáme česnek a pokrájené špenátové listy, ochutíme solí a pepřem, špetkou muškátového oříšku a podusíme doměkka. Necháme z listů vysmahnout všechnu tekutinu a podlijeme smetanou a společně prohřejeme. Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Brambory prolisujeme, promícháme s mlékem, změklým máslem, vejcem, solí a moukou a zpracujeme v tužší těsto. Z kousků těsta vytvoříme kolečka, poklademe špenátovou náplní, zabalíme, potřeme vejcem, ozdobíme semínky a dáme péct do vyhřáté trouby asi na 20 minut.  

Pro Senior Portál napsala
Dagmar Kulaviaková

 


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému