Bábovka třikrát jinak

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
01. 12. 2019
Vaření a pečení je pro spoustu hospodyněk radost. Hlavně potom to pečení. Některé z nás neustále vymýšlejí nové a nové recepty, kterými by ohromily okolí. Nemusíme ale vymýšlet nic světoborného. Stačí, když obměníme již zaběhlé recepty.

Stejně tak to funguje i s bábovkami. Každá správná hospodyňka má v zásobě minimálně jeden recept na bábovku, o němž si myslí, že je ten nej. My si ale dnes představíme tři způsoby, jak obyčejnou bábovku ozvláštnit, nebo jak ji jinak vyrobit.

Perníková bábovka

K přípravě potřebujeme: těsto - 1 hrnek cukru krupice, ¼ hrnku oleje, 2 hrnky hladké mouky, 1,5 hrnku mléka, 1 balíček prášku do perníku, 1 lžíci kakaa, další přísady - cukr moučku na ozdobu, tuk na vymazání a mouku na vysypání

Postup: Smícháme si dohromady ingredience na těsto. Až nám vznikne hladké těsto, vlijeme jej do vymazané a vysypané bábovkové formy. Těsto pečeme asi 45 minut při teplotě 180 °C. Hotovou bábovku posypeme prosátým cukrem a podáváme.

Máte doma domácí pekárnu? A přemýšlíte, co vše se v ní dá vytvořit? Ano, máte pravdu, lze tam vytvořit i bábovku. Posuďte sami, jak chutná.

Šlehačková bábovka (z domácí pekárny)

K přípravě potřebujeme: 250 ml smetany ke šlehání, 250 ml krupicového cukru, 500 ml polohrubé mouky, 3 vejce, 1 balíček vanilkového cukru, 2 lžičky kakaa, 1 balíček prášku do pečiva

Postup: Vejce si rozmícháme ve šlehačce a nalijeme vše do pekárny. Do směsi přidáme vanilkový a krupicový cukr a mouku. Pekárnu zapneme na program Dort a necháme míchat asi 5 minut. Následně přidáme prášek do pečiva a ještě chvíli necháme míchat. Abychom docílili mramorování, odebereme poté naběračku těsta a vmícháme do ní kakao. To pak nalijeme zpátky do pekárny a zapneme na 2 otočení, aby se těsto smíchalo (ale ne úplně dohněda). Pekárnu pak zapneme na pečení. Pečeme přibližně hodinu (zkusíme špejlí, jestli je hotovo a případně dobu prodloužíme). Hotovou bábovku posypeme cukrem a můžeme podávat.

Pro labužníky tu mám také neobvyklý recept na banánovou bábovku. Chutná opravdu výtečně a určitě stojí za to ji zkusit.

Banánová bábovka

K přípravě potřebujeme: 2 banány, 1 hrnek mléka, 3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 4 žloutky, 4 bílky, 1 balíček prášku do pečiva, 1 balíček vanilkového cukru, 1 dl oleje, dle potřeby strouhanku na vysypání a máslo na vymazání

Postup: Nejprve si oloupeme banány a v misce si je rozmačkáme nebo rozmixujeme. Následně si připravíme těsto. Připravíme si tuhý sníh z bílků, který následně využijeme. Dále si smícháme všechny ostatní suroviny a přidáme do nich připravené banány. Vše dobře promícháme. Do směsi přidáme sníh z bílků a hotové těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme pak asi hodinu ve středně vyhřáté troubě. Bábovku můžeme a nemusíme posypat cukrem (banány jsou sladké) a podáváme.

Navnadila jsem Vás na nové recepty? Určitě je zkuste a nebudete zklamaní ani Vy, ani případná návštěva, které tyto dobroty nabídnete. I tak jednoduchá a obyčejná bábovka může být něčím zajímavá.

Pro Senior Portál napsala
Simona Ryšková


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému