Banánové dobroty

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
04. 11. 2018
Banán… Když se řekne banán, určitě se najde mnoho milovníků i odpůrců této suroviny. Přesto, že v našich krajích banány už značně zdomácněly, stále ho můžeme řadit mezi exotické ovoce. Milovníci tohoto ovoce určitě nad dnešním článkem zaplesají a hned půjdou vyzkoušet recepty, které nabízím níže. Odpůrci se mohou alespoň dozvědět něco zajímavého, co třeba o banánech doposud nevěděli.

Banány pro zdraví

Název banán je odvozen z arabského slova „banan“, které znamená prst. První zmínky o tomto ovoci (nebo jemu příbuzných druzích) pocházejí už z doby zhruba před 10 tisíci lety. Cíleně pěstovat se začaly v Číně kolem roku 200 n. l. a následně se rozšiřovaly po celé Africe a posléze do Ameriky. V dnešní době jsou banány rozšířeny po celém světě a řadí se k běžnému ovoci.

Banánovník je nejvyšší bylinou světa. Bohužel se ale rozmnožuje bezpohlavně, takže je během času méně odolná vůči škůdcům a plísním. Plody mívají váhu kolem 120 – 200 g, přitom 80 % tvoří jedlá část. Nejznámější odrůdou banánů je Cavendish. Kromě známých „ovocných“ banánů existují také banány „zeleninové“, které obsahují větší množství škrobu, jsou zelené a syrové jsou téměř nepoživatelné. Tepelnou úpravou se ale stávají jedlými – dají se vařit, smažit a také péct.

Zralé banány obsahují až 22 % sacharidů (sacharóza, fruktóza a glukóza), 75 % vody, minerály a stopové prvky. Obsahují také velké množství draslíku, sodíku, vápníku, hořčíku, zinku, manganu a molybdenu.

Banány jsou výborná pochutina pro zdravý spánek – obsahují aminokyselinu tryptofan a tyrosin, které podporují klidný a hluboký spánek. Také působí jako balzám na nervy a klidní naše emoce. Všeobecně panuje mylný mýtus, že se po banánech tloustne. Není to tak. Banány neobsahují téměř žádné tuky a naopak jsou výborné při redukci hmotnosti a odkyselení organismu.

Jak na ně?

Banány můžeme v kuchyni připravovat na různé způsoby. Ať už jako samostatnou delikatesu (většinou na sladko), či jako přísadu do dalších jídel. Nyní si připomeneme pár receptů, které dokonale využívají chuť výborného banánu.

Flambované banány s čokoládou

Na přípravu potřebujeme:

4 banány, 1 lžíci krystalového cukru, 5 ml ovocného destilátu, 1 lžíci oleje, 4 lžičky nastrouhané čokolády, šlehačku, 4 lžíce čokoládových hoblinek, ovoce (hrozny, rybíz, jahody,…)

Postup:

Nejprve si připravíme banány (ne přezrálé), které si oloupeme. Na rozpáleném oleji na pánvi si necháme zkaramelizovat cukr a přidáme na něj banány, které ze všech stran opečeme. Ohřejeme si destilát, přelijeme jím banány a zapálíme. Plameny necháme dohořet, odstavíme pánev a posypeme banány čokoládou. Až banány vychladnou, dáme je na talířky, postříkáme je šlehačkou a posypeme hoblinkami čokolády. Dozdobit můžeme kuličkami hroznového vína, rybízem či jiným ovocem.

Drobenkový koláč s banánem

Na přípravu potřebujeme:

Těsto – 100 g cukru krupice, 1 vejce, 150 ml mléka, ½ balíčku prášku do pečiva, 100 g tuku, 250 g polohrubé mouky

Drobenka – 60 g másla, 120 g hrubé mouky, 80 g moučkového cukru, vanilkový cukr, skořice

Náplň – balíček vanilkového cukru, 3 banány, ½ citronu, asi 130 ml horké vody

Dle potřeby – hrubá mouka na vysypání, tuk na vymazání formy

Postup:

Smícháme si citronovou šťávu s vanilkovým cukrem a horkou vodou a povaříme asi 5 minut. Banány si oloupeme, rozkrojíme na polovic a ponoříme na chvíli do horké citronové šťávy. Pak je necháme zchladnout, vyjmeme z lázně a dáme oschnout. Smícháme si mouku s práškem do pečiva a cukrem, přidáme vejce, rozpuštěný tuk a mléko a zaděláme si hladké těsto. To naplníme do vymazané a vysypané formy, uhladíme a pokládáme na něj banány krájené na kolečka.

Nakonec si připravíme drobenku. Hrubou mouku, cukr a změklé máslo smícháme a vytvoříme si polosytou drobenku. Pokud máme rádi sladší, můžeme přidat více cukru nebo skořici pro výraznější chuť. Drobenkou nakonec posypeme celý koláč a dáme do trouby. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 – 30 minut.

Banánová roláda z listového těsta

Na přípravu potřebujeme:

4 banány, balíček listového těsta, 3 – 4 lžíce nutely, čokoládovou polevu, šlehačku, 1 vejce

Postup:

Listové těsto si rozválíme do tvaru obdélníku a rozetřeme na něj vrstvu Nutely (ne příliš na vysoko, Nutela by mohla vytéct). Oloupeme si banány a nakrájíme je na tenčí kolečka, která poklademe po celé ploše těsta potřeného Nutelou. Těsto následně zavineme a dáme na plech. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v troubě na 180 °C asi 15 minut. Po zchladnutí krájíme roládu na plátky a ozdobíme šlehačkou, případně i čokoládou.

Pro Senior Portál napsala
Simona Ryšková

 


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

lucie.c | 06. 05. 2011, 17:25

první recept vypadá úplně luxusně! :)

tomas | 06. 05. 2011, 14:57

Výýýýýýýýýbornééééééé!!! Mńam!!!

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému