Boršč - pochoutka z východu

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
17. 04. 2017
Boršč je pochoutka, kterou většina z nás zná nebo má alespoň nějakou představu o tom, jak by asi mohla chutnat a vypadat. Kdyby jste se však dnes rozhodli zajít si na tuto specialitu východoevropské kuchyně, asi byste z paměti nedokázali vylovit restauraci, ve které vám polévku připraví a pravděpodobně ani nikdo z vašich přátel či známých by vám v tomto zapeklitém problému nedokázal poradit. Něco podobného by se vám na Ukrajině nebo v Rusku, kde se polévka považuje téměř za symbol krajiny, rozhodně nemohlo stát.

 

A tak mnohým z nás, když dostaneme chuť na tuto specialitu, nezůstává nic jiného, než si sbalit  kufre, vylovit ze zásuvky stolu pas, koupit letenku na nejbližší možný let do Kyjeva či Moskvy a tam…

Nebo můžeme sáhnout po receptu, nakoupit a zavřít se na nějakou dobu do kuchyně ke sporáku. Určitě nás to vyjde levněji.

Jak na to?

Základem polévky je vývar z kostí a masa. Zatímco v Rusku se více používá hovězí maso, na Ukrajině byste se spíše dočkali masa vepřového. Některé recepty však doporučují použít oba druhy masa dohromady. Konkrétní rozhodnutí už zřejmě záleží na vašich chuťových buňkách. 

Maso, pro které jsme se rozhodli, zalijeme vodou, přidáme bobkový list, cibuli, koření a zvolna vaříme dvě hodiny. V případě vepřového masa je doba vaření kratší.

Další důležitou ingrediencí je pak osmažená zelenina - červená řepa, brambory, mrkev, zelí, cibule, popř. petržel a celer. Zelenina se nejdřív nakrájí na malé nudle, které osmažíme a zahustíme zásmažkou. Následně ji smícháme s vývarem z masa a kostí, dochutíme octem, cukrem, sádlem, solí či pepřem a doplníme masem a rajčatovým protlakem a krátce povaříme.

Polévku je možné vylepšit uzeninou a podávat se zakysanou smetanou.

приятного аппетита!  (Dobrou chuť!)

Takže v případě, že se rozhodnete pustit do přípravy boršče, nezbývá než popřát vám hodně štěstí při prvním pokusu a zároveň tiše závidět tu skvělou chuť a požitek, jaký vám bude odměnou za chvíle, které jste obětovali přípravě.

Pro Senior portál napsal
AL


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému