Brusinkové menu

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
02. 12. 2018
O blahodárných účincích brusinek na zdraví jste už určitě slyšeli mnoho. Kromě využití ve zdravotnictví je lze využít i v kuchyni, kde se z těchto plodů o velikosti oliv dají připravit opravdové dobroty.

Exituje však více druhů brusinek, které se navzájem často zaměňují. Ty americké se dostaly na evropský trh teprve nedávno a může se plést s evropskou lesní brusinkou a s klikvou, jež je typická pro východní Evropu. Kromě původu se liší ve velikosti plodů nebo barvě. Jejich léčivých účinků využívali v Americe už Indiáni, kteří si jimi zmírňovali bolest a využívali dalších léčivých účinků. Prospěšné jsou především proti infekcím močového ústrojí. Americké brusinky lze snadno sehnat ve trech formách: na podzim čerstvé, po zbytek roku sušené anebo jako šťávu.

U nás se brusinky zabydlely na talíři společně se svíčkovou. Připravíte z nich však mnoho dalších pokrmů, od omáček až po dezerty.

Ovesná kaše s hruškami a brusinkami

S brusinkami můžete rovnou začít nový den. Sladká snídaně vás nabije energií!

Co ptřebujete: 100g ovesných vloček, 250 ml nízkotučného mléka, špetka soli, 1 lžička hruškového sirupu nebo medu, 1 velká hruška, 2 lžičky citrónové šťávy, 2 lžíce brusinkového kompotu nebo 40g sušených brusinek

Příprava: Z vloček připravte kaši: povařte je společně s mlékem, sirupem (medem) a solí. Nechte zchladnout a podle chuti můžete přidat více hruškového sirupu. Hrušku rozkrájejte na tenké proužky a pokapejte citronovou šťávou. Do kaše můžete přimíchat buď čerstvé nebo sušené brusinky a podávat ozdobené plátky hrušky. Jednoduchou a vydatnou snídani máte hotovou během několika málo minut!

Sladká brusinková polévka

Další položkou z našeho menu je sladká polévka.

Co potřebujete: 300 g brusinek, 1 l vody, 1 ks vanilky, 2 lžíce moučkového cukru, 250 ml mléka, 20 g hladké mouky, 30 g ovesných vloček, 20 g másla

Příprava: Jednoduchá polévka je hotová raz dva. Brusinky omyjte a očistěte, zalijte vodou a vařte do měkka. Poté je prolisujte, přidejte cukr, vanilku. To smíchejte s moukou rozmíchanou v mléce a nechte přejít varem. Do polévky se hodí třeba znovu ovesné vločky, které se tentokrát osmaží na pánvi s máslem.

Omáčka z brusinek a červeného vína

Dalším chodem je netradiční omáčka, která díky vínu dostane skvělou chuť.

Co potřebujete: 250 g čerstvých nebo mražených brusinek, pět lžíc vody, 70 g přírodního cukru, 5 lžic červeného vína, jemně nastrouhanou kůru a šťávu z jednoho pomeranče

Příprava: Brusinky dáte společně s trochou vody do hrnce, přivedete je k varu a necháte cca 10 povařit (dokud bobulky už skoro nepraskají). Přidáte cukr, víno, jemně nastrouhanou kůru z pomeranče a také šťávu z něj. Vařte, dokud se cukr nerozpustí. Směs nechte na mírném plameni bublat asi po dobu pěti až osmi minut, dokud nedosáhne takové hustoty, jaká se vám bude pozdávat. Omáčku můžete nechat uležet do druhého dne nebo ji klidně konzumovat okamžitě.

Dezert: kynuté pečivo s brusinkami

Co potřebujete: 150 ml mléka, 2 lžíce rumu, 2 vejce, 80g Hery, špetka soli, 450 g hladké mouky, 100 g cukru krupice, 20g droždí, 1 žloutek; na náplň: 2 hrsti sušených brusinek, hrst rozinek, hrst mandlových lupínků, banán, jablko

Příprava: Z mléka, rumu, vajec, Hery, soli, mouky, cukru a droždí připravte klasickým způsobem těsto. Ze zbylých ingrediencí pak připravte náplň (banán nakrájet na malé kousky, jablko na hrubší). Vykynuté těsto propracujte a rozválejte na cca 1cm a vykrájejte kolečka o průměru kolem 10 cm. Doprostřed položte náplň a vytvarujte „kapsičku.“ Nakonec dejte zapéct na 20 minut do trouby na pečícím papíře, nezapomeňte potřít žloutkem.

Pro Senior Portál napsala
Šárka Libenská


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému