Čarování s bramborami

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
29. 11. 2017
Brambory… asi nejčastěji používaná příloha k jídlům. Vídáme ji na talíři v mnoha různých podobách od prostě uvařených, přes kaši až po hranolky. Některým chutnají, jiní je zavrhují.

Americké brambory po česku

Máte chuť na něco hodně dobrého a nemáte moc času? Máte málo surovin? Tak právě na tuto situaci se tento recept hodí.

Potřebujeme: 2 kg brambor, 2-3 stroužky česneku, 1 dl oleje, sušenou bazalku, kmín, sůl, grilovací koření

Postup přípravy: Pořádně si umyjeme brambory a poté je i se slupkou nakrájíme na větší kostky nebo měsíčky. Najemno si nadrtíme česnek (nebo použijeme sušený). Připravíme si omáčku na obalení. Smícháme olej s grilovacím kořením, bazalkou (i čerstvou), kmínem, česnekem a solí. Brambory poté vložíme do této omáčky a promícháme, aby se pořádně obalily. Jakmile máme připravené brambory, necháme si rozehřát troubu (asi na 180-200 °C) a brambory na plechu rychle opečeme. Během pečení několikrát promícháme, aby se pořádně opekly ze všech stran.

Můžeme jíst samotné jako lehký oběd nebo podávat jako přílohu k jídlům.

Plněné brambory

Další z výborných receptů, který je nenáročný na přípravu, velmi chutný a jako stvořený pro dlouhé letní večery. Recept se dá použít také na grilování.

Potřebujeme: 4 ks velkých brambor, 50 g šunky, 4 vejce, 4 plátky másla, 80 g tvrdého sýra

Postup přípravy: Omyjeme si velké brambory a uvaříme si je ve slupce (ne moc měkké, aby se nerozpadly). Nakrájíme si šunku na proužky a sýr si najemno nastrouháme. Po uvaření si brambory oloupeme, malou lžičkou vydlabeme a rozložíme do zapékací misky. Na dno každé brambory si dáme kousek másla, proužek šunky, který čouhá ven, vložíme rozklepnuté vajíčko a zasypeme dostatkem strouhaného sýra. Vše pak dáme do trouby, kterou jsme předehřáli na 230 °C a necháme zapéct asi 15-20 minut. Upečené brambory můžeme ihned podávat buď samostatně například se zeleninou, nebo opět jako přílohu k masu.

Pokud rádi grilujete, lze tento recept také využít, pouze jej malinko upravíte. Z brambor si odkrojíte vrchní část (aby vznikla taková poklička), vydlabete je, dáte do nich suroviny a opět zakryjete bramborovou pokličkou. Zabalíte do alobalu a můžete grilovat.

Zapečené brambory s květákem a kuřecími kousky

Potřebujeme: 3 ks kuřecích prsou, 20 dkg tvrdého sýru, 3 vejce, 20 dkg zakysané smetany, 80 dkg brambor, ½ květáku, mletá chilli paprika, pepř, sůl, olej, máslo

Postup přípravy: Uvaříme si brambory ve slupce a necháme je vychladnout. Poté si je oloupeme a nakrájíme na plátky. Naklepeme si kuřecí prsa, osolíme, posypeme mletou chilli paprikou a nakrájíme na drobné kousky. Orestujeme si je v pánvičce na oleji. Očistíme si květák, povaříme jej v osolené vodě do poloměkka a vychladlý si jej pokrájíme na menší kousky. Rozklepneme si vajíčka a rozšleháme si je se smetanou, troškou soli a špetkou pepře. Poté si vymažeme máslem zapékací mísu, rozložíme na dno plátky brambor, na ně dáme část kuřecího masa a květáku. Můžeme si udělat několik vrstev stejným stylem (záleží na množství surovin a velikosti pekáče). Vše nakonec zalijeme rozšlehanými vejci, vložíme do předehřáté trouby a při 200 °C pečeme asi 20 minut. Chvíli před dokončením posypeme brambory strouhaným sýrem a necháme dopéct do růžova. Hotové brambory můžeme ihned podávat.

Tip!

Brambory neslouží pouze jako jídlo, ale můžeme je využít i jako „zachránce“ v kuchyni. Pokud vaříte

často, určitě jste už o tom něco slyšeli. Když se nám stane, že něco přesolíme (třeba polévku, omáčku atd.), můžeme využít právě brambor. Vložíme jednu až dvě brambory, chvíli povaříme a sůl se nám do nich vstřebá. Poté je vyjmeme a jídlo je zachráněno.

Pro Senior Portál napsala
Simona Ryšková


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému