Cesta těstovin historií a tipy na speciality

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
17. 05. 2019
Těstoviny patří mezi nejoblíbenější přílohy, navíc se dají připravit na tisíc a jeden způsob. V následujícím článku se dozvíte nejen zajímavosti z historie, ale také tipy na přípravu netradičních pokrmů právě z těstovin.
I těstoviny za sebou mají zajímavý historický vývoj. Podle některých zdrojů mají svůj původ v Číně a Itálii je představil až cestovatel Marco Polo, po jedné ze svých cest v roce 1292. Nicméně jsou zaznamenány už v období antického Říma, zmínky o nich můžeme číst ve známé Apiciově knize, který žil v době Tiberia (1. stol. n. l.), kde je popisována příprava sekaného masa nebo ryb obložených těstovinami "lasagne." Ve 12. století pak Gugliemo di Malavelle popisuje hostinu, na které se podávaly těstoviny v omáčce, později se objevují třeba i ve známých povídkách od Boccacia.
 
Ve středověku se těšily oblibě sušené těstoviny, a to hlavně na Sicílii. Pro jejich trvanlivost našli své místo v jídelníčcích námořníků. Běžně se na stolech začaly objevovat až v 18. století, kdy se vlivem technického pokroku usnadnila jejich výroba, jež se dříve pohybovala v řádu měsíců.
 
Dnes je známo na 300 druhů těstovin: plněných, neplněných a polévkových. Mezi nejznámější plněné se řadí tortelliny, ravioly, cappelleti a canelloni. Liší se tvarem i náplněmi, které mohou být kromě tradičních masových třeba i sýrové nebo zeleninové. Mezi neplněnými jsou rozdíly ještě menší – odlišně se jmenují třeba šptagety, jež se liší pouze svou tloušťkou (spaghetti, spaghettini, linguine). Stejně je tomu u nudlí, kde rozhoduje šířka (fettuccine, tagliatelle). Oblibéné jsou i makkaroni, penne nebo jim velmi podobné rigatoni. Tvar mašličky mají farfalle, vřetena nesou označení fusili. Italskou verzí noků jsou gnocchi nebo radiatori. Těstovinové pláty prokládané mletým masem a nahoře pokryté sýrem jsou pak oblíbené lasagne.
 
Do polévek pak můžete dávat stelline (hvězdičky), peperiny (nejmenší typ nudlí), alfabetti (písmenka a číslice), anellini (kroužky), capellini tagliati (nalámané velmi tenké špagety) či conchigliette (mořské ulity).
 
Speciality z těstovin
 
Lilek s těstovinami
Připravte si 2 lilky, 250g těstovin, 1 tuňák v konzervě, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 stroužek česneku, 100 g parmazán, bazalka, olivový olej a sůl.
Na oleji osmahněte proužky česneku, přidejte rajčatový protlak, rozmělněného tuňáka. Vše osolte podle chuti. Osmahněte přibližně 15 minut a přidejte bazalku, aby pokrm dostal chuť Itálie. Lilky rozpulte a odstraňte dužinu. Odlejte si asi polovinu směsi do hrnce, do něj nakrájejte na kostičky dužinu a vše poduste. Uvařené těstoviny smíchejte s touto směsí, nalejte do vydlabaných liků a na pekáči přelijte zbylou směsí. Po zapečení posypte parmezánem.
 
Houbové těstoviny s bešamelem
Potřebujete: 80g másla, 1PL oleje, 350g hub (žampiony), tymián, petrželka, 3 stroužky česneku, 1 balení těstovin(Penne), 40g celozrnné mouky, 0,5 litru mléka, muškátový ořech
Povařte těstoviny, nakrájejte houby na plátky, v hrnci rozpusťte máslo společně se lžící oleje. Přidejte houby, prolisovaný česnek, tymián a petrželku. Podlejte vodou a pod pokličkou nechce 10 minut podusit.
Bešamel připravíte tak, že rozpustíte 75 gramů másla, přisypete mouku a mícháte do zhnědnutí. Přilejete mléko a necháte zhoustnout. Poté vše smícháte v pekáčku a dáte zapéct asi na 30 miniut do trouby.
 
Pro Senior Portál napsala
Lucie Čačalová
 
 

Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému