Chorvatsko v kuchyni

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
09. 08. 2018
Chorvatsko je oblíbená letní destinace nejen většiny Čechů, ale i Poláků, Němců, Maďarů a dalších národů Evropy. Většina turistů ale málokdy ochutná místní kuchyni a raději se živí hotelovou či domácí stravou. Tento trend je však velkou chybou a ti návštěvníci Chorvatska, kteří neochutnají alespoň jeden domácí pokrm jsou o hodně ochuzeni!

Něco málo z historie

Chorvatsko, které kdysi bylo trojjediným královstvím Dalmácie, Chorvatska a Slavonie a po 2. světové válce se rozšířilo na velkou část istrijského poloostrova, nikdy nebylo jednotné po územní ani kulinářské stránce. Kulinářské vlivy se zde míchali stejně jako národnosti a jazyky všech obyvatel. Nejstarší kuchařská kniha, která se věnuje výhradně chorvatské kuchyni vyšla v roce 1813 a jejím tvůrcem byl Ivan Birlingem.

Podle této kuchařky, která určovala trendy v chorvatských kuchyních, se ve velkém jedli žáby, želvy, hlemýždi a autor nezapomněl ani na maso ze zvěřiny. Stejně jako dnes se velké oblibě těší ryby a mořské plody, krůty a husy. Do většiny pokrmů se dávalo až udivující množství másla, smetany a vajec, což nám napovídá, že středomořská kuchyně dříve nebývala tak lehká a zdravá jako je nyní. Stejně jako v minulosti, tak i dnes si Chorvaté libují v koření a jejich oblíbenou bylinou je yzop, o kterém byla zmínka už v Bibli a proto tato bylinka není oblíbená jen v Chorvatsku, ale i celém Středozemí, Řecku a užívají ji i Arabové.

Polévka s plody moře

Na tuto polévku, která v klidu zastoupí i hlavní chod budeme potřebovat 4,25 dl rybího vývaru, 450 g pokrájených bílých ryb (treska, mořský ďas nebo platýs), 450 g čerstvých mušlí, 400 g konzervovaných rajčat, 225 g oloupaných krevet, 1 nakrájená cibule, 2 nasekané stroužky česneku, 1,5 dl bílého suchého vína, 1 lžíce olivového oleje, 1 bobkový list, sítka tymiánu, rozmarýnu a organa. Před podáváním si ještě připravíme topinky z bílého pečiva potřené česnekem a nakrájíme citrón.

Polévku připravujeme následovně: osmažíme cibuli a česnek, přelijeme vývarem a vínem. Nití svážeme svazeček bylinek a vložíme do hrnce. Přidáme i ryby nakrájené na kousky a mušle. Vaříme pod pokličkou 5 minut. Dále přidáme rajčata a krevety a povaříme další 3 – 4 minuty. Osolíme a opepříme. Vyjmeme svazek bylinek a neotevřené mušle a podáváme zakápnuté citrónem s chlebovými topinkami.

Jako další část chorvatského menu můžeme zvolit paprikový salát. Jeho příprava je velice jednoduchá. Na pánvi osmažíme nakrájené červené a žluté papriky, cuketu, cibuli a česnek. Necháme zchladnout a vložíme do mísy. Přidáme černé olivy, ančovičky, sůl a pepř. Zakápneme balzamikovým octem a olivovým olejem. Podáváme s bílým chlebem a sklenkou bílého vína.

V rámci zdravého životního stylu by jistě bylo lepší zvolit jako přílohu tmavý, ideálně celozrnný chléb. Ten však Chorvaté nepoužívají a i nadále si libují v bílém pečivu podobném naší vece, které velice rychle okorá a pokud jej nezkonzumujete rychle, je vhodné leda tak na topinky. Velice oblíbené jsou také obrovské koblihy plněné čokoládou či marmeládou, kterým se v Chorvatsku říká krafny – koblihy jsou obvykle tak velké, že se staly oblíbenou svačinkou mnohých turistů polehávajících na pláži.

Až tedy příště vyrazíte do Chorvatska, neváhejte ochutnat místní kuchyni. A pokud vás chorvatské moře neláká, nic nebrání tomu, vyzkoušet chorvatskou kuchyni doma!

Pro Senior Portál napsala
Lucie Čačalová


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému