Chuť Francie v cremé brulée

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
27. 08. 2018
Moučník svým názvem tak proslavený, že snad neexistuje nikdo, kdo by o něm ještě neslyšel. Ale mnoho lidí ho ještě nikdy neochutnalo. Co je cremé bruleé a jak na jeho domácí výrobu, si představíme v následujícím článku.

Jak samotný název napovídá, uchu lahodící slovní spojení „cremé brulée“ pochází z francouzštiny. Název tohoto moučníku se nepřekládá a po celém světě se již po staletí ustálilo toto pojmenování. První zmínka o cremé brulée pochází z roku 1691 z Massialotovy knihy receptů. A ačkoliv je tento moučník starý více jak tři sta let, stále se drží na gastronomické špičce.

Připravit jej ale není tak jednoduché a o správnou přípravu se přou přední kuchaři z celého světa. Vynikat by samozřejmě měli ti francouzští, avšak výtečné cremé brulée si můžete s chutí dát i v lepších českých restauracích.

A co se tedy pod těmito dvěma tajemnými slůvky skrývá? Jde o dezert z pudinkového krému a lahodné karamelové krusty, která bývá často doplněna čokoládou, jahodami nebo mátou. Pudinkový základ je v originálním receptu dochucen pravou vanilkou, avšak existují i různé modifikace – například dochucení likéry, rumem, čokoládou, skořicí a dalšími aromatickými přísadami. V Katalánsku, severovýchodní části Španělska,  se například cremé brulée ochucuje citronem a skořicí a Španělé jej nazývají crema catalana.

Ačkoliv popis cremé brulée zní složitě a možná až luxusně, zjednodušenou verzi si můžete snadno vyrobit i doma. A že se jeho výroba opravdu vyplatí, vám potvrdí nejeden mlsný jazyk. Na čtyři porce budeme potřebovat 420 ml smetany ke šlehání, 100 ml polotučného mléka, 1 vanilkový lusk a nebo alespoň extrakt z vanilky, 5 žloutků z velkých vajec a cca  50 g moučkového cukru na poprášení. Příprava zabere cca půl hodiny, další vyplní pečení a je nutné nechat dezert dlouho vychladit, proto si jeho přípravu naplánujte dostatečně dopředu.

Krém připravíme následovně: do hrnce nalijeme smetanu, mléko a přidáme vyškrabaný vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt. V jiném hrnci ušleháme žloutky s cukrem. Směs ze smetany začneme vařit na mírném ohni a jakmile se objeví první bublinky a okraji, odstavíme. Za stálého míchání drátěnou metlou přiléváme uvařenou směs na ušlehané žloutky a opravdu důkladně mícháme. Následně celou směs přecedíme před cedník, abychom zachytily vanilková semínka a sesbíráme pěnu z povrchu. 

Do hlubokého pekáče si připravte čtyři formičky o objemu 180 ml, které naplníme směsí. Formičky v pekáči zalijeme horkou vodou z kohoutku tak, aby hladina sahala cca centimetr a půl pod okraj forem. Plech vložíme do trouby předehřáté na 180°C a přikryjeme druhým plechem tak, aby byly formy zakryté a zároveň zůstal prostor pro cirkulaci vzduchu. Pečeme 30 – 35 minut. Po vyjmutí z trouby by se směs měla vprostřed lehce třást.

Formičky opatrně vyjměte z pekáče a dejte chladit – nic se nestane pokud se budou chladit i celou noc. Před podáváním nasypte na každou z formiček vrstvu cukru a za pomocí horkovzdušné pistole jej nechte zkaramelizovat. Můžete si také připravit karamel a tím formy zalít. Zdobíme kouskem jahody či jiného ovoce a podáváme.

Pokud si tuto specialitu objednáte v restauraci, můžete vidět karamelizování cukru na vlastní oči – je to totiž oblíbený kousek většiny kuchařů. Ačkoliv není příprava cremé brulée úplně jednoduchou záležitostí, výsledek jistě stojí za to!

Pro Senior Portál napsala
Lucie Čačalová


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému