Chuť Indie

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
28. 07. 2019
Indie je země, která přímo hraje všemi barvami. A stejná je i indická kuchyně. Kuchyně, kde hrají prim všemožné druhy exotického koření a jídlo se mění v obřad. Pojďte nahlédnout pod pokličku indických hrnců!

Ten, kdo někdy navštívil Indii, anebo alespoň ochutnal její kuchyni v jedné z mnoha indických restaurací, na tento chuťový zážitek prý nikdy nezapomene. Indická kuchyně je absolutně odlišná od české či slovenské. Na indickém talíři neuvidíte knedlík ani hromady masa a  naopak vás ochromí množství použitého koření, které je pro Indii typické. Všem kořeněným chutím vládne curry, které je hned v závěsu následováno pro nás netypickou kurkumou kardamonem. Nechybí ani šafrán, koriandr, chilli nebo tkz. řecké seno. Všechna tato koření se objevují ve většině pokrmů a zaručují dokonalou harmonii všech chutí – sladkých i slaných, hořkých i kyselých a Indové rozlišují a do jídla komponují i chutě trpké a pálivé.

Jak již bylo zmíněno, Indové moc neholdují masu a povětšinou jsou spíše vegetariáni. Jejich malá obliba masitých pokrmů vyplývá především z náboženství (hinduisté jsou přísnými vegetariány, muslimové nemohou vepřové a mimoto je v Indii kráva posvátným zvířetem), ale také z tropického počasí, ve kterém by se maso rychle zkazilo. Pokud se už maso objeví, bude to hlavně kuřecí, jehněčí nebo kozí.

V indické kuchyni jsou, hned po koření, důležité luštěniny a zelenina. Tu je možné, díky teplému počasí, sklízet i dvakrát ročně, a proto se hojně objevuje jak v polévkách a předkrmech, tak i zeleninových směsích, které se svojí přípravou liší podle části Indie, avšak všude jsou velmi oblíbené.

Co pro Čecha chléb, to pro Inda rýže basmati. Rýže jako nejdůležitější potravina Indie, je podávána jako příloha k většině pokrmů. Rýže basmati je obecně považována za nejjemnější rýži vůbec. Její dlouhá zrnka a aromatická chuť je nezaměnitelná, a proto je oblast na úpatí Himalájí, od severu Indie až Bangladéš, kde se basmati pěstuje, ochraňována Indy již po staletí. 

Co se dezertů týče, má i v tomto ohledu Indie navrch. Ačkoliv jsou indické dezerty velice tučné, chutnají skvěle. Tomu napomáhá takzvaná růžová voda – zředěná esence z tmavě červených růží, která se k výrobě dezertů používá. Mimo to v dezertech většinou ucítíte velmi tučnou smetanu a oříšky a ústa vám zalepí jejich přesladká chuť. 

Pokud vás indická kuchyně nadchla, nemusíte truchlit a šetřit na letenku do Indie. Indické restaurace, založené přímo Indy, nejsou vzácností ani v Česku. Naopak se tu stávají velmi oblíbenými a jejich návštěvnost prudce stoupá. Nemluvě například o Vídni, kde jsou takové restaurace denním chlebem. Neočekávejte však žádný luxus – i do Evropy si často majitelé restaurací přinesli i své způsoby stolování. Co však luxusem je, jsou ceny. Za pár euro si ve Vídni užijete velkolepou hostinu plnou exotických chutí!

Pro Senior Portál napsala
Lucie Čačalová


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Barbora | 08. 02. 2011, 14:02

Miluju kari koření, zvlášť s kuřecím masem a těstovinami.... škoda jen, že přítel této kombinaci moc neholduje :-)

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému