Chuťovky pro návštěvu

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
10. 09. 2017
Už se vám určitě někdy přihodilo, že u dveří zazvonila nečekaně návštěva, a vy jste začali narychlo přemýšlet, čím je pohostíte. Následující článek s deseti recepty by vám mohl pomoci.

Jednohubky či chuťovky lze vytvořit v podstatě z čehokoliv. Pokud se ale návštěva dopředu opravdu neohlásila, tím nejdůležitějším vodítkem pro přípravu chuťovek bude, co máte zrovna v ledničce a ve spíži. Pohoštění tak může být jen z obyčejného salámu a sýru, ale třeba i z ryb nebo ovoce.Chuťovky také mohou být teplé nebo studené. Zkrátka fantazii se meze nekladou.

Chlebíčky se sýrovou pomazánkou a ořechy

  • 100 g másla, 100 g taveného smetanového sýru, 50 g lískových ořechů, 5 lžic horkého mléka, lžička hořčice, lžička krenexu, kolečko pomeranče, kiwi, banán

Vyšleháme máslo se sýrem a horkým mlékem. Postupně přidáváme hořčici a krenex. Pomazánku natíráme na tmavé pečivo a ozdobíme ovocem a oříšky. 

Kuličky z nivy s ořechovými jádry

  • 80 g sýru niva, 80 g másla, půl balíčku žervé, jádra vlašských ořechů

Změklé máslo utřeme se žervé, přidáme jemně nastrouhanou nivu a dobře promícháme. Směs necháme trochu vychladit, potom uděláme kuličky, poklademe je půlkami vlašských jader, trochu přimáčkneme a šikmo vpíchneme ozdobná bodla.

Toast s ananasem

  • toastový chléb, máslo, šunka, kolečka ananasu, plátkový sýr

Toastový chléb potřeme máslem, poklademe kolečky šunky a ananasu, pokryjeme plátkovým sýrem a zapečeme.

Sýrová veka

  • 1 veka, 3 lučiny velké, 1 zakysaná smetana, 3 polévkové lžíce majonézy, šunka, sůl, česnek, sýr na strouhání

Všechny ingredience smícháme, hmotu dáme na veku a pak posypeme sýrem. Veku dáme na pečící papír a v troubě pečeme asi 15 minut.

 Rybí chuťovka

  • 100 g kyselých oček bez nálevu, 60 g sterilovaných okurek, 50 g cibule, rohlíky (rozpis na 10 ks)

Z rohlíků nakrájíme šikmým řezem jednotlivé plátky. Položíme na ně vždy jedno očko z kyselé ryby, ozdobíme kouskem okurky a kolečkem cibule.

Plněný hermelín

  • hermelín, salám, bylinky, česnek, křen, paprika, ….(můžete přidat dál podle své chuti)

Hermelín rozkrojíme, lžičkou vydlabeme, poklademe kolečky salámu a zpět naplníme vydlabaným hermelínem. Ten může být ochucený třeba o česnek či papriku. Pak zabalíme zpět do alobalu (je dobré nechat v ledničce uležet) a krájíme. Rozkrájený hermelín můžeme dát jen volně na talíř nebo ho přidat ke kolečku rohlíku.

Ovocná variace

  • sáček kulatých piškotů, banány, mandarinky, kiwi, pomeranče (možno i další ovoce)

Ovoce rozkrojíme na kolečka nebo kostky a postupně napichujeme podle fantazie (čím barevnější tím lepší) na párátka. Ve spodu je vždy piškot.

Topinky s vaječnou pomazánkou

  • 150 g margarínu, 5 vajec, 1, cibule, palička česneku, kostka droždí, 2 vařené brambory, sůl

Na jedné třetině margarínu osmažíme jemně nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Rozdrobíme droždí a za stálého míchání odpaříme vodu, až začne droždí vonět. Vlijeme vejce a necháme dobře srazit. Přisypeme jemně strouhanou bramboru a šleháme do vychladnutí. Přidáme zbytek margarínu a dosolíme. Pomazánku namažeme na topinky a ozdobíme paprikou nebo rajčetem.

Plněná vejce

  • 5 natvrdo uvařených vajec, 10 menších koleček salámu, 1 větší kyselá okurka, 1 lžička plnotučné hořčice, 2 vrchovaté lžíce pomazánkového másla, 1 lžíce majolky, sůl, pepř

Uvařená vejce rozpůlíme a žloutky přendáme do misky. Ke žloutkům přidáme nakrájený salám, nastrouhanou okurku a ostatní suroviny. Dochutíme a směsí naplníme bílky. Vejce pak ozdobíme rajčetem a pažitkou.

Moskevské chuťovky se sardinkou

  • 4 plátky černého chleba, 100 g tvarohu, 100 g margarínu, 100 g sardinek v oleji, citron, pažitka, rajče, bylinková sůl

Vymícháme tvaroh s margarínem a sardinkami, ochutíme solí a citronovou šťávou, přidáme krájenou pažitku a pěnu natřeme na kousky černého chleba. Ozdobíme kouskem sardinky, dílkem citronu a rajčetem.

Pro Senior Portál napsala
Dagmar Kulaviaková

 


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému