Co je pečený čaj a jak na něj?

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
20. 04. 2017
Jako jeden z mnoha receptů byste i tento měli znát ještě předtím než začne léto. Ptáte se proč? To zjistíte v tomto článku!

V první řadě uvedu, co se skrývá pod názvem „pečený čaj“. Ačkoliv je to název vskutku prazvláštní, delikatesa pod ním skrývající se, se jistě stane perlou v klenotnici vašeho rodinného receptáře. Představte si jednoduše směs drobného lesního ovoce zavařeného s cukrem a kořením, které kolem vytváří lahodnou sladkokyselou směs. To je pečený čaj – pochoutka, která zahřeje v mrazivém zimním večeru a připomene chvilky letního dne.

 Z tohoto popisu snad jasně vyplývá, proč je nutno tento recept znát ještě před začátkem léta. Přece jen přípravy, rozumějte sběr lesních plodin, je třeba předem naplánovat a zvolit lokalitu, kde se tyto bobule vyskytují. Vystačíte si ale i s bohatou zahradou.

Jak na to?

 Které druhy ovoce tedy můžeme použít a jak na to? Jak již bylo naznačeno, je možno zpracovat všemožné druhy lesního i zahradního ovoce, lepší jsou bobule nebo menší plodiny – borůvky, maliny, ostružiny, jahody, třešně, rybíz, angrešt a podobně. K tomu budeme potřebovat ještě jeden citron, půl až třičtvrtě kila krystalového cukru, rum a „zimní“ koření – skořici, hřebíček, badyán. Nasbírané ovoce umyjeme, popřípadě odpeckujeme a větší kusy nakrájíme a nebo z nich jen vymačkáme šťávu.

 Všechno ovoce vložíme do vyššího plechu, zasypeme cukrem – k opravdu správnému odhadu množství cukru se dopracujeme až po několika dávkách a zkouškách našich chuťových buněk. Přidáme ještě přiměřené množství koření a zakapeme citronem. Podlijeme lehce vodou a dáme péct do předehřáté trouby na 170°. Občas můžeme promíchat a plech vytáhneme z trouby po 30 až 40 minutách. Ihned po vytažení zalijeme skleničkou rumu a plníme do zavařovacích sklenic. Důkladně uzavřeme a necháme odstát dnem vzhůru.

 Možná si nyní říkáte, co dělá v názvu slovo „čaj“, když recept vypadá jako na zvláštní druh kompotu. Použití je jednoduché. Po návratu z mrazivého zimního dne dejte do hrníčku tři až pět lžiček zapečené ovocné směsi a zalijte vroucí vodou. Dle chuti a náročnosti dne můžete dochutit kapkou rumu a dosladit dle chuti. Otevřenou sklenici skladujeme v lednici do doby jejího spotřebování (což se často děje velmi rychle). A pak už nezbývá nic než si vychutnávat lahodnou chuť lesního ovoce a vzpomenout si na slunečné letní dny!

Pro Senior Portál napsala
Lucie Čačalová


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Brookerka | 13. 01. 2012, 22:49

Kdybyste si přeci jen s domácí výrobou pečených čajů nevěděli rady, může se Vám hodit tenhle web na Pečené čaje, kde kdyžtak najdete i inspiraci na příchutě těchto stále více oblíbených čajů 

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému