Co s krupicí a kroupami?

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
04. 07. 2019
Krupice ani kroupy se v české kuchyni příliš často nepoužívají. I s těmito zdravými obilovinami se ale dá uvařit řada chutných jídel.

Kroupy

Kroupy jsou loupaná zrna různých obilovin, jako je oves, pšenice, ječmen nebo pohanka. Jsou to celozrnné obiloviny, které obsahují obilovinné klíčky a jsou bohaté na vlákninu. Dají se využít jako zavářka do polévek, na kaši, nebo se tradičně používají pro přípravu zabijačkových jelit.

Staročeská bílá polévka s kroupami

  • čtvrt sáčku velkých krup, půl litru mléka, 1 šlehačka, 2-3 lžíce hladké mouky, tři čtvrtě kilogramu brambor,  1 lžíce soli, 1 lžička kmínu, 3-4 lžíce sádla

Propláchnuté kroupy dáme vařit do osolené vody. Vodu případně doléváme, dost se vsákne a vyvaří. Když jsou kroupy měkké, zalijeme mlékem, rozkvedláme mouku ve šlehačce a zahustíme. Mezitím dáme vařit brambory ve slupce. Na pánvičce rozpálíme sádlo, oloupané brambory vložíme na pánev, osolíme, okmínujeme, trochu rozmačkáme a pěkně opečeme. Čím růžovější, tím lepší.

Kroupy se slaninou po německu

  • 250 g krup, masový vývar nebo 1 kostka masového bujónu, lžička sádla, sůl, 150 g slaniny, 100 g sušených švestek

Kroupy přebereme, propláchneme, namočíme a uvaříme v masovém vývaru se sádlem a solí doměkka. Na pánvi opečeme tenké plátky slaniny, které přiložíme k jednotlivým porcím krup, zdobíme podušenými horkými švestkami. Potom vše omastíme tukem vypečeným ze slaniny.

Smažené krupkové noky

  • 300 g krupek, sůl, 2 vejce, 150 g strouhaného sýra, strouhanka, tuk na smažení

Spařené krupky uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme a vmícháme do nich jedno rozšlehané vejce, sůl a strouhaný sýr. Po vychladnutí vykrajujeme lžící noky, které namáčíme do rozkvedlaného vejce, obalujeme ve strouhance a dozlatova smažíme na tuku. Podáváme s dušenou zeleninou.  

Krupice

Krupice se získává z prvního mletí obilí v podobě hrubších částic zbavených slupky. Nejčastěji se z ní dělá krupičná kaše, která chutná nejen dětem.

Studený krupicový nákyp – flameri

  • 1 litr mléka, sůl, 120 g cukru, vanilka, 120 g krupice, 3 bílky

Do nepatrně osoleného vařícího mléka, do něhož jsme zamíchali polovinu cukru a vanilku, pozvolna a za stálého míchání vsypeme krupici a vaříme asi 15 minut. Jakmile je kaše uvařena, přimícháme do ní sníh z bílků. Nalijeme ji do skleněných misek a dáme vychladit. Potom flameri z misek vyklopíme a podáváme s ovocem a šlehačkou.

Zelí zapečené s krupicí

  • 800 g hlávkového zelí, 2 cibule, 3 vejce, 4 lžíce krupice, 20 ml mléka, sůl, pepř, tuk na smažení

Očištěné zelí nakrájíme na nudličky a 10 minut vaříme v mírně osolené vodě. Scedíme, necháme vychladnout. Vmícháme nakrájenou cibuli osmaženou na oleji, rozšlehaná vejce s mlékem, krupicí, trochou soli, pepře. Dáme do olejem vymazané zapékací mísy, zapečeme dorůžova. Podáváme s bramborami nebo zeleninovým salátem.

Pro Senior Portál napsala
Dagmar Kulaviaková

 


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Pepa | 02. 03. 2013, 06:59

Na zažívání asi skvělý tip. Zvláště mě zaujaly Kroupy se slaninou po německu.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému