Čočka v kuchyni

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
05. 08. 2019
Máte rádi experimentování v kuchyni? Nejste zastánci jednotvárných a běžných jídel? Pak se vám určitě trefím do chuti. A pokud máte rádi čočku na všechny způsoby, určitě uvítáte několik receptů, které nejsou úplně obvyklé pro přípravu této suroviny.

Čočka na rajském protlaku

Na přípravu potřebujeme:

1 konzervu rajského protlaku, 1 balíček čočky, 1 ks cibule, 200 g uzeniny, ocet, cukr, špetku tymiánu a sůl, olej

Postup přípravy:

Nejprve si namočíme čočku alespoň na 2 hodiny do vody. Poté ji v té vodě uvaříme do změknutí. Do druhého hrnce si připravíme trošku oleje, nasypeme nadrobno nakrájenou cibuli a osmažíme ji dozlatova. K cibuli po chvíli přidáme nakrájenou uzeninu (měkký salám, párek, uzené maso) a necháme trošku osmažit. Poté do směsi přidáme rajský protlak, směs zalejeme trochou vody a dochutíme solí, cukrem, tymiánem a trochou octa podle chuti. Směs po mírném povaření přimícháme k čočce a můžeme podávat. Podáváme s pečivem, plátkem masa či vařeným vajíčkem.

Zapečená čočka s libečkem

Jedná se o velmi jednoduché a chutné jídlo pro každého, kdo má rád čočku.

Na přípravu potřebujeme:

1 balíček čočky, 2 - 4 lžíce jemných ovesných vloček, 4 ks cibule, 200 g strouhaného sýra (pokud možno více druhů), 10 ks vajec, 1 lžička mletého kmínu, 6 stroužků česneku, 2 snítky libečkové nati, dle chuti pepř, sůl a olivový olej

Postup přípravy:

Čočku si namočíme společně s libečkem a následně ji vaříme doměkka. Mezitím si můžeme připravit vše ostatní. Nakrájíme si na drobné kostičky cibuli, zpěníme ji na oleji a přidáme nasekaný česnek. Přitom si nastrouháme různé druhy sýra.

Jakmile máme čočku uvařenou, vmícháme do ní předpřipravenou cibulku a česnek, 4 vejce, ovesné vločky, kmín, sůl, pepř a nastrouhaný sýr. Vše promícháme a rozprostřeme do zapékací misky. Vše poté dáme do trouby a pečeme při 200 °C asi půl hodiny. Chvíli před koncem zapékání (asi 10 minut) poklademe pokrm zbylými vejci (alá volské oko), vejce posolíme a dopečeme vše do konce. Pokrm po dopečení podáváme se salátem či pečivem.

Čočkový salát s jablky

Na přípravu potřebujeme:

250 g čočky, 3 ks vejce natvrdo, 1 jablko, mletý pepř, cibule, ocet, cukr, sůl, voda, olej

Postup přípravy:

Opereme si čočku a namočíme dopředu asi na 2 hodiny. Následně ji uvaříme (ne příliš do měkka), necháme okapat, nasypeme do mísy a necháme zchladnout. Po zchladnutí přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, na jemné plátky nakrájené jablko (nakrájíme na plátkovém struhadle či škrabkou na brambory) a natvrdo uvařená vejce, opepříme, zalijeme zálivkou z vody, octa, cukru, soli a trochy oleje. Salát necháme vychladit a podáváme s pečivem.

Pro Senior Portál napsala
Simona Ryšková


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Pepa | 06. 02. 2013, 11:26

Čočka je prostě bezva věc, a luštěniny vůbec, akorát pak není dobrý si plánovat důležité schůzky nebo návštěvu třeba kina. A když je tam ještě vajíčko, cibule, česnek, kroupy a tak, anebo po jídle ještě hruška, tak už vůbec ne. 

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému