Čokoláda v kuchyni

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
31. 07. 2019
Mnoho z nás na ni spílá, někteří jsou na ní dokonce závislí. Jiní si ji snaží odříkat a potají na ni hřeší. Ano, řeč je o nepřekonatelně dobré sladké pochutině jménem čokoláda. Byla už mnohokrát skloňována v různých článcích, spojována s mnoha neřestmi i pozitivními účinky. My se dnes ale zaměříme na její využití v kuchyni, při vaření či pečení.

Asi si řeknete, že z čokolády nebo s čokoládou toho moc nového vytvořit nelze. Ale divili byste se. Čokoláda je součástí mnoha různých druhů pokrmů, ať už se jedná o dezerty, buchty, lívance či jen prostou ozdobu. V dnešní době už máme různé druhy čokolády s různým obsahem kakaa. Nebo také čokoládu bílou, kterou můžeme kombinovat s běžnou hnědou. Všechny druhy jsou svým způsobem specifické a dají se použít mnoha způsoby. V poslední době také začíná být velmi oblíbeným doplňkem oslav a různých slavností v podobě fontán s její tekoucí podobou, do níž si můžeme namáčet například ovoce či cukroví.

Jemné čokoládové potěšení

K přípravě potřebujeme: 1,5 dl hladké mouky, 170 g másla, 3 vejce, 200 g hořké čokolády, 2 dl třtinového cukru, na vymazání a vysypání máslo a hrubou mouku

Postup přípravy: Na mírném ohni si necháme rozpustit máslo a do něj přidáme nalámanou hořkou čokoládu. Spojíme mícháním vše dohromady, až získáme hladkou čokoládovou hmotu a odstavíme. Rozklepneme si vejce, oddělíme žloutky od bílků a z bílků si následně vyšleháme hustý sníh. Do čokoládové hmoty si přimícháme třtinový cukr a žloutky. Postupně přidáváme mouku a nakonec vmícháme sníh z bílků. Vše poté vlijeme do menší vymazané a vysypané formy a dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C asi na 25-30 minut. Dezert poté necháme vychladnout a nakrájíme na pásky nebo kostky. Můžeme ozdobit šlehačkou a posypat strouhanou čokoládou.

Pokud neradi pečete, ale máte čokoládu rádi v tekutém podání, také pro vás mám jednu delikatesu. Různě v automatech si můžete koupit horkou čokoládu, která je vyrobená z instantního prášku. Říká se ale, že nejlépe chutná to, co si sami doma vyrobíme. Pojďme to zkusit i s horkou čokoládou

Horká bílá čokoláda

K přípravě potřebujeme: ½ l mléka, 1 sáček vanilkového cukru, 100 g bílé čokolády

Postup přípravy: V menším kastrůlku si zahřejeme mléko, vsypeme vanilkový cukr, rozlámeme a přidáme čokoládu a vše si vymícháme dohladka. Poté si to odstavíme z ohně a šlehačem si vyšleháme do pěny. Čokoládu rozlijeme do sklenic a můžeme ozdobit šlehačkou a posypat skořicí.

Barevné trio (více menších porcí)

K přípravě potřebujeme: 1 sáček vanilkového pudinku, 1 sáček čokoládového pudinku, 1 litr mléka, 8 lžiček cukru, 1 čokoládu na vaření, dle chuti ovoce, piškoty, šlehačku na zdobení

Postup přípravy: Do misek si nachystáme různé druhy ovoce, piškoty či co máme v pudinku rádi. Uvaříme si vanilkový pudink dle návodu a zalijeme připravené ovoce. Necháme vše vychladnout a ztuhnout. Poté si uvaříme čokoládový pudink (také dle návodu) a nalijeme jej na vychladlý vanilkový pudink tak, aby byly utvořeny dvě barevné vrstvy, a opět necháme vychladnout. Rozpustíme si hořkou čokoládu společně s troškou tuku či másla a nalijeme na vychladlý čokoládový puding. Necháme vše vychladnout, ozdobíme zmrzlinou a můžeme podávat.

Čokoláda je vděčným pomocníkem v kuchyni při přípravě spousty dezertů. Tohle jsou recepty na ty jednodušší z nich, kdy příprava trvá velmi krátce a výsledek je vynikající. S čokoládou se dá čarovat různě. Můžeme ji při pečení zkombinovat například s kávou a vzniknou zajímavé variace.

Každá hospodyňka má určitě v zásobě spoustu receptů, kterými udělá čokoládovou radost nejen sobě, ale také rodině a čekaným i nečekaným návštěvám.

Pro Senior Portál napsala
Simona Ryšková


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému