Domácí tiramisu

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
19. 04. 2017
Tiramisu, jeden z nejznámnějších a nejchutnějších italských dezertů, který se rychle rozšířil do celého světa, patří mezi oblíbené pochoutky nejednoho z nás. Jednoduchý recept na přípravu této pochoutky jsme pro vás připravili právě na tento den.

Tiramisu kupodivu nezná svět příliš dlouho. Podobné recepty jsou sice známy již z období renesance, avšak přímo tak, jak jej dnes známe z mnoha kaváren, se objevilo až v roce 1970 ve městě Treviso. Volně přeloženo znamenají slova „tirami su“ cosi jako „rozvesel mě“ a pravdou je, že tento dezert svou výjimečnou chutí už dokázal zahnat nejeden splín.

Nyní už ale k samotnému receptu. Základem tiramisu je tvarohový sýr mascarpone, díky němu patří mezi jeden z nejtučnějších dezertů vůbec, doporučujeme proto si tuto delikatesu dopřávat raději spíše jen v malých dávkách.

Tradiční tiramisu se připravuje takto:

Ingredience

10 vaječného likéru

500 g mascarpone

4 lžíce moučkového cukru

2,5 dl kávy presso

2,5 dl šlehačky

kakao na posypání

8 lžic amaretta

2 balíčky dlouhých piškotů

Recept:

Uvaříme silnou kávu a necháme ji vychladnout. Po vychladnutí do ní přidáme Amaretto. 

Mascarpone vyšleháme s cukrem a postupně přimícháváme vaječný koňak. Nakonec přidáme lehce vyšlehanou šlehačku (doporučujeme bez cukru a ztužovačů). 

Do míšy naklademe piškoty. Ty poléváme kávou. Jestli chceme, aby byl moučník rychleji hotový, piškoty do kávy přímo namočíme. 

Nachystané piškoty potřeme krémem. Pak dáme druhou vrstvu namočených piškotů a opět vrstvu krému. Pokud máme menší misku, můžeme udělat 3 vrstvy. Ideální jsou většinou dvě. 

Poslední horní vrstvu krému posypeme kakaem bez cukru. 

Hotové tiramisu necháme minimálně 5 hodin v ledničce ztuhnout.

Pokud ovšem právě nedisponujete některými z těchto ingrediencí, máme pro vás i tuto „domáci“ verzi:

Ingredience

2 balíčky piškotů

2 lžíce rumu

1 hrnek silné černé kávy

2 kelímky smetany ke šlehání

2 kelímky pomazánkového másla

200 g cukru moučka

Recept:

Z pomazánkového másla, cukru a smetany vyšleháme hladký jemný krém. Kávu necháme vychladit a zamícháme do ní rum.

Dortovou formu vyložíme pečícím papírem nebo fólií a rozložíme do ní piškoty. Ty pokapeme rumem s kávou. Pak přijde na řadu vrstva krému. Střídavě vše vrstvíme a každou vrstvu piškotů pokapeme rumem a kávou. Poslední vrstvou by měly být krém, který posypeme kakaem.

Připravený krém dáme ztuhnout do lednice. Vychlazený jej podáváme.

Přejeme dobrou chuť

Pro Senior Portál napsal
Oldřich Špok


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému