Hmyz na talíři? Proč ne – je zdravý, levný a prý i chutný

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
05. 10. 2017
Může i chutnat. Přestože v českých luzích a hájích většina obyvatel chápe hmyz jako něco obtížného a mnohdy i odporného, pravda je, že ve většině světa je hmyz na talíři vítaným zpestřením jídelníčku a někde i svátečním pochutnáním. Enotomofágie – využití hmyzu v potravě člověka - má však svoje propagátory i v České republice.

Louskání cvrčků je šanci do budoucna 

Jedlého hmyzu je podle odborníků na tři tisíce druhů a časem může tento počet ještě vzrůst. Ve srovnání s tradiční „českou“ potravou pak patří hmyzu samá plus: tělíčka tvoří kvalitní bílkovina, obsahují nenasycené mastné kyseliny a přičítají se jim i protirakovinové účinky. Chuť? Nečekejte nic výrazného. Jak si to uvaříte, takové to bude. Není to ani hovězí, ani kuře, platí, že hmyz především přijímá chuť použitých ingrediencí. Například cvrčci vám tak vystačí stejně jak k přípravě předkrmu, tak moučníku. V prvním případě použijete provensálské koření, v druhém lžičku karamelu a dva chody jsou hotovy. Delikátní jazýčky znalců ale současně tvrdí, že švábi připomínají chutí houby, motýlí housenky jsou pikantní a larvy dřevokazných brouků požvýkáte jako bůček s kůží.

Pokud se zrovna nechystáte do Thajska či do některé z jihoamerických nebo afrických zemí a přesto se chcete pustit do hmyzích specialit, pak zapomeňte na to, že v přírodě (kde se zrovna včera práškovalo) nebo ve špajzu nasbíráte trochu „něčeho“. Buď si jedlý hmyz lze objednat třeba přes internet u chovatelů, kteří se na tuto oblast zaměřují, nebo lze zakoupit třeba cvrčky v některém ze zverimexů. I pak to bude chtít ještě trochu trpělivosti. Broučínky je vhodné po pár dnů hýčkat kvalitní stravou a podávat jim například jablka nebo mrkev. Pak je naopak potřeba nechat je vyhladovět a vyprázdnit. Teprve poté jsou vhodní jako surovina k vaření. Byť to zní dost krutě, nejsnadnějším způsobem usmrcení je vřelá voda – konečně podobně jako u třeba u raků nebo humrů. Přistoupit k usmrcení je nutné až těsně před přípravou, rozkladné procesy probíhají úměrně rychle velikosti hmyzích tělíček. A mimochodem, s mořskými plody má jedlý hmyz společného víc, než se zdá. Kdo ví, že je alergický na krevety či jiné plody slané vody, pak ať se do experimentů s hmyzem nepouští. Alergie by se mohla objevit i v tomto případě.

Ti, kdo se ošklíbají a představa jedlého hmyzu se jim více než nelíbí, by měli vědět, že některé scénáře počítají s jeho využitím například při výživě starých osamocených lidí ve světových metropolích. Mnohé výzkumy již potvrdily, že právě tito opuštění senioři mají tendenci se odbývat v jídle, ať už proto, že nemají peníze nebo ani chuť žít. Přitom hrstička hmyzu, kterého je všude dost a jeho chov je efektivnější než chov skotu, splňuje nutriční hodnoty pro dospělého průměrného muže, který by jinak klidně po celém dnu se snídání a obědem povečeřel flákotu masa. Netřeba ale mít obavu, že na stará kolena budeme louskat cvrčky. Pravděpodobně by šlo o průmyslové zpracování třeba do podoby kapslí.

I když se zdá, že hmyz se na českém talíři ještě nezabydlel, opak je pravdou. Pionýry entomofágie jsou hlavně odborníci Mendelovy univerzity v Brně. A právě v moravská metropoli lze také již najít restaurace, kde vám hmyzáky naservírují připravené profesionály. Nezní to přitom vůbec špatně, jako například degustační menu restaurantu Leporelo+, lákající na restovanou larvu Zlatohlávka podávaném na salátku z červené čočky, na cvrčky na másle s domácím hmyzím chlebem a máslem, na restovanou zeleninu s červy, grilované saranče na polentě a sladkou tečku zastoupilo čokoládové brownies se sušeným hmyzem podávané se zakysanou smetanou.

Pro Senior Portál Jiřina Hegerová



 



 


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému