Houby stále jinak

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
03. 08. 2018
Tak už to začalo! Sezóna hub je tady a houbaři vyrážejí do lesů, aby si jich nasbírali co nejvíce. Někdo chodí na houby pravidelně a má tzv. svá místečka, jiný jde do lesa jen tak na procházku. Kolikrát poté ale řešíme problém, co si počít s tím množstvím hub, co jsme přinesli. Existuje množství osvědčených i zajímavých receptů, do nichž se dají houby využít. Je ale i spousta takových receptů, které jsou na houbách přímo postavené. Dnes si přiblížíme pár druhů hub a recepty z nich.

Jednou z vynikajících hub je liška obecná. Tato oranžová menší houba se v našich lesích poslední dobou moc nevyskytuje, ale pokud ji najdeme, dá se s ní čarovat v mnoha různých pokrmech. Vyskytuje se převážně jednotlivě, ale také ve skupinách. Nemá výraznou chuť a je malinko tužší, ale vyznačuje se delší trvanlivostí.

Těstoviny s omáčkou z lišek

Na přípravu potřebujeme: 250 g lišky obecné, 500 ml vývaru, ½ balíčku těstovin (jakýchkoli), ½ cibule, 125 ml smetany ke šlehání, 80 g parmazánu, 40 g másla

Postup přípravy: Nejprve si uvaříme těstoviny běžným způsobem dle návodu na obalu. Na hlubší pánvi či v hrnci si na připravené části másla necháme dozlatova osmahnout nakrájenou cibulku, kterou pak zalijeme vývarem a necháme chvíli povařit. Na zbytku másla si zlehka orestujeme najemno nakrájené lišky. Ty přidáme do připraveného vývaru, přidáme nastrouhaný parmezán a smetanu a povaříme, dokud se sýr nerozpustí.

Těstoviny poté promícháme s omáčkou a jednotlivé porce můžeme ozdobit strouhaným parmezánem či petrželkou a ihned podáváme.

Zapečené houby

Na přípravu potřebujeme: 1 sklenici mléka, ½ sklenice smetany ke šlehání, 400 g čerstvých hub (směsice), 3 vejce, 1 lžíce nasekaná petrželka

Postup přípravy: Houby si na pánvi osmahneme asi na 5 minut, osolíme, opepříme a přidáme jemně nakrájenou petrželku. V míse si rozšleháme vejce se smetanou a mlékem. Průběžně si dáme předehřát troubu na 180 °C. Osmahlé houby si vložíme do zapékací mísy a přelijeme rozšlehanými vejci. Vše vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut. Pokrm ihned podáváme jako hlavní jídlo a můžeme jej dozdobit okurkou či jinou zeleninou.

Přemýšlíte, jak zužitkovat velké množství hub? Nechce se vám už dělat smaženice či jiné houbové pochoutky. Ale chcete si užívat hub i v průběhu roku? Existuje také spousta receptů, jak houby uchovat pro další použití, aby byly jako čerstvé. Samozřejmě je můžete také usušit, ale chutnější jsou naložené, které můžete kdykoliv zužitkovat. Níže přikládám recept, jak naložit houby do skvělého nálevu.

Nakládané houby s kečupem a zeleninou

K přípravě potřebujeme: 100 ml oleje, 200 ml vody, 150 ml octa, 5 dkg soli, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 0,5 kg papriky, 1,5 kg hub, 15 dkg cukru krystalu, 1 láhev kečupu (dle chuti ostrý či jemný), 1 lžička hořčičného semínka, 250 ml rostlinného oleje, 5 cibulí

Postup přípravy: Houby si očistíme a nakrájíme na střední kousky, a povaříme je asi 10 minut ve vodě. Následně je slijeme a propláchneme. Z vody, oleje a koření si uvaříme nálev a ihned po varu sundáme z plamene a necháme vychladnout. Mezitím si nakrájíme na proužky zeleninu, přidáme vychladlé houby a scezený vychladlý nálev a kečup. Všechno pořádně promícháme a naplníme do připravených skleniček. Tyto potom zavařujeme asi 20 minut. Tuto delikatesu pak podáváme jako přílohu k různým jídlům.

Každá hospodyňka vám nabídne spoustu různých receptů na přípravu hub. Liší se jak druhem hub, které jsou potřeba, tak různými ingrediencemi. Ale pokud se vám podaří nasbírat opravdu kvalitní houby, můžete je použít jako přílohu nebo ingredienci do velké spousty jídel, která pak budou mnohem chutnější. Dobrou chuť!

Pro Senior Portál napsala
Simona Ryšková


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému