Jablka netradičně

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
18. 04. 2017
V posledních letech opadá nadšení z vitaminových bomb v podobě exotického ovoce v kteroukoli roční dobu a články o zdravé výživě hlásí návrat k  sezónním potravinám. Důvodů je hned několik. Máte vše čerstvé, šetříte planetu před zplodinami vzniklými transportem a šetříte taktéž vlastní kapsu. Nyní do našich krajů přichází babí léto a s ním pomalu i první podzimní jablka. Zde jsme pro Vás vybrali několik receptů, jak je dobře zužitkovat.

Kuřecí maso s jablečnou omáčkou (neobvyklý pokrm, který mile překvapí chutí i jednoduchou přípravou)

Potřebujeme: 2 ostrouhaná jablka, 8-10 stroužků česneku, 1/2 kila kuřecích řízků, brambory nebo hranolky, pepř, sůl, paprikové koření, za studena lisovaný olej (např.olivový)

Postup: Kuřecí řízky osolíme, opepříme, posypeme paprikovým kořením a pokapeme olejem. Vložíme je do pekáčku a přidáme k nim česnek nakrájený na velmi jemné plátky a jablky nakrájená na kolečka. Pečeme 40 minut v rozehřáté troubě. Potom rozmačkáme česnek a jablka vidličkou, čímž vytvoříme zajímavou omáčku. Jako příloha mohou posloužit hranolky, brambory a či zeleninový salát.

Jablkový koláč s medem (sezónní dezert pro pokročilejší)

Potřebujeme: 3 vejce, 250g medu, 200g moučkového cukru, 500g polohrubé mouky, 500g očištěných nastrouhaných jablek, 200ml oleje, 100g nasekaných ořechů, 1 lžička mleté skořice, ½ lžičky mletého anýzu, ½ lžičky tlučených hřebíčků, 1 a ½ lžičky sody bikarbony. Poleva:  160g moučkového cukru, 160g ztuženého tuku, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce solamylu, 2 lžíce vlažného mléka

Postup: Žloutky vymácháme s medem a moučkovým cukrem, přidáme olej, aromatické koření, nastrouhaná jablka, mouku se sodou bikarbonou, ořechy a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto rozetřeme na vymaštěný a hrubou moukou vysypaný plech a upečeme ve vyhřáté troubě. Polijeme polevou a necháme ztuhnout. Příprava polevy: V hrnečku rozpustíme tuk, přidáme cukr smíchaný s kakaem a solamylem a nakonec vlijeme mléko. Za stálého míchání přivedeme téměř k varu a dobře vymícháme.

Studená jablková polévka (zajímavost pro experimentátory, vhodná pro děti)

Potřebujeme: 600g jablek, 60g moučkového cukru, 1 citron, 20g škrobové moučky, 20g rozinek, 20g ořechů

Postup: Jablka oloupeme, odstraníme jadřince, nakrájíme na malé kostky, zalijeme oslazenou vodou a šťávou z citronu a necháme odležet. V malém množství studené vody rozmícháme škrobovou moučku a na chvíli dáme stranou. Odleželá jablka trochu povaříme, přidáme rozmíchanou škrobovou moučku, namočené rozinky a krátce povaříme. Hotovou polévku necháme vychladnout. Před podáváním posypeme ořechy nadrobno nasekanými. Pokud polévku chystáme pro dospělé, můžeme přidat i skleničku bílého vína či 1 až 2 lžíce rumu.

Dobrou chuť!

Pro Senior Portál napsala
Lucie Čačalová


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému