Jak poznat kvalitní čokoládu

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
12. 11. 2017
Závislost i vášeň, dobrota k zahnání mlsné a pochutnání pro labužníky. To vše může být čokoláda, které existuje nespočet druhů. Miluje ji snad každý bez ohledu na geografickou polohu či bohatství.

Málokdo ale ví, že čokoláda byla ve svých počátcích nápoj nepříliš valné chuti. Rozmleté kakaové boby smíchané s kukuřičnou moukou, okořeněné vanilkou, chilli a dalšími přísadami neměly mnoho přiznivců. Vše se změnilo až s vynálezem Holanďana Conrada van Houtena. Poté už bylo snadné oddělit čokoládový prášek  od čokoládového másla a nic nebránilo tomu, aby se do čokolády zamilovaly statisíce lidí. Dnes už je běžnou součástí pokrmů a mnoho z nás si bez ní nedokáže představit jediný den.

 Podle čeho posoudit skutečně kvalitní čokoládu?

V regálech v supermarketů na nás čeká nepřeberné množství různých čokolád. Reklamy lákají na nejjemější a nejlahodnější pochoutky, ovšem jak nenaletět marketingovému pozlátku a vybrat si opravdu kvalitní tabulku lahodné čokolády?

Kakaové boby
Základní surovina se rozděluje do tří kategorií, které určují kvalitu a liší se zemí původu. Nejkvalitnější je skupina Fine, jež však není na trhu příliš vidět. Častěji narazíte na Flavour s původem kakaových bobů v Americe a Karibiku; běžně pak seženete Ordinary, kakao ze zemí západní Afriky a Brazílie.

Obsah kakaového másla
Jak už to tak bývá: čím více, tím lépe. V kvalitě čokolád se můžete orientovat i pomocí obsahu kakaového másla. Kvalitní kakaové boby obsahují až 55 %, ty nejlepší z nejlepších se označují Couverture a jsou tekuté a delikátní. Pro zajímavost: kakaové máslo se často používá i v kosmetice, neboť jej pokožka velmi dobře snáší.

Proces konšování
Jednoduše míchání. Proces trvá v rozmezí od dvou hodin do tří dnů a čím je delší, tím kvalitnější čokoláda z něj vzejde. U některých čokolád trvá proces až tři dny!

Čokolády v obchodě hodnotíte nejdříve asi podle ceny. Samozřejmě, že i některé levné čokolády mohou být skvělé a také já bych byla schopná několik takových vypsat. Avšak ty kvalitnější mají cenu poněkud vyšší a proto si asi nebudete dopřávat ze dvě tabulky týdně. Jako potěšení nebo dárek jsou ale skvělé! Pravá čokoláda obsahuje kakaovou hmotu, kakaové máslo, cukr pro lepší chuť a minimálně 35% kakaa v sušině. A žádný rostlinný tuk! Dále můžete narazit na čokolády s ekvivalentem a na imitace, které se používají do dalších pokrmů nebo pro polevy.

Pro milovníky lahodného dezertu na závěr dobrá zpráva: vaše slabost je zdraví prospěšná! Čokoláda má pozitivní vliv na paměť a koncentraci, působí protizánětlivě, navozuje psychickou pohodu, odstraňuje nespavost nebo stabilizuje krevní tlak. Nebojte se tedy kostičky čokolády, rozhodně vám neublíží!

Pro Senior Portál napsala
Šárka Libenská


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

venkovanka | 02. 06. 2011, 13:28

Miluji studenskou pečeť,kdybych se nestyděla,tak bych ji snědla naposezení.

Marpok | 27. 05. 2011, 08:37

Čokoláda - závislost, který se neúspěšně snažím zbavit. :-D

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému