Jak se italské risotto liší od českého rizota?

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
10. 06. 2018
Každý z nás zná české klasické rizoto a zdaleka ne všichni vědí, že existuje nějaké italské, které je zcela jiné a má jen velmi málo společného s naším známým. Kde se vzal pojem rizoto? Jak se dostalo k nám a jak se připravuje to pravé?

Původ rizota a jeho původní recept pochází ze severní Itálie a je jedním ze základních pilířů milánské kuchyně. Český výraz rizoto pochází z původního výrazu risotto. V Itálii je však jeden možný způsob přípravy rizota, jinak se jedná jen o jídlo z rýže, které nemůžeme nazvat rizotem.

České rizoto

Za české rizoto se dá označit skoro každý pokrm s rýží, masem a zeleninou. Orestujeme námi vybraný druh masa s cibulí, přidáme zeleninu (ať už čerstvou či mrazenou) a zamícháme s rýží dohromady. Receptů je mnoho obměn, často „co dům dal“, takže třeba kečup, kari… Kdybychom toto jídlo předložili Italům jako rizoto, asi by se…podivili.

Rýže

U italského rizota je důležitý už výběr rýže – měla by mít vysoký obsah škrobu a tvar zrn by měl být kulatý střední. Tím pádem docílíme větší lepkavosti než u jiných druhů. Italové by doporučili pravděpodobně Carnaroli nebo Valone Nano, které ovšem také nepatří k nejlevnějším, ale zato jsou nejkrémovější.

 Jak připravit italské rizoto

Existuje mnoho druhů rizota, ale všechny mají jedno společné – stejnou proceduru vaření rýže. Než na rozpuštěné máslo přidáme rýži, nezapomeňme na másle orestovat nejprve jemně nasekanou cibulku. Místo másla můžeme použít i olivový olej. Na orestovanou cibulku tedy přidáme rýži a restujeme, než zprůhlední. Výsledkem by mělo být každé zrnko rýže pod jakýmsi tukovým filmem. Poté se přilévá bílé víno – rýže by ho měla vsáknout, ale alkohol se vypaří. Další ingrediencí je horký vývar – přidává se postupně za stálého míchání, můžeme se spokojit s vývarem z kostky. Poté přichází na řadu chladné máslo a najemno nasekaný sýr – parmezán nebo grana padano. Sýry se zašlehají a vytvoří hladkou hmotu.

Rozdíl mezi českým a pravým italským rizotem je na první pohled zřejmý. Italské rizoto je husté a krémové, rýže vařena al dente. Nepodává se v kopečcích, jak se můžete setkat u nás, ale mělo by se rozprostřít, bez žádné tekutiny okolo. Jí se ihned po přípravě, protože po zchladnutí ztuhne a nejedná se o krémovou kašovitou pochoutku.

Jak jsem říkala výše, rizot je mnoho druhů, můžeme do něj přidat například rybu, mořské plody, maso, houby či zeleninu. Ani bylinkám není zákaz vstupu. Mohou se přidávat i další druhy vína či sýra. V některých případech se rizoto podává jako příloha.

Nezbývá než popřát hodně zdaru při přípravě a výběru vhodného druhu rizota a dobrou chuť všem strávníkům.

Pro Senior Portál napsala
Šárka Poláková


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému