Jak využít polentu

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
08. 10. 2017
Polentu si dopřávají hlavně Italové, ale vyzkoušejte i vy, že pokrm utvořený z kukuřičné mouky, vody a solí, je chutný.

Na výrobu polenty je třeba potřeba kukuřičnou mouku, vodu a sůl. Vše dáme do mísy a mícháme tak dlouho až kaše zhoustne. Důležité je dobře ji osolit, protože chuť samotné kukuřičné mouky není pro Čecha moc obvyklá. Přesné gramáže je zbytečné uvádět, vždy záleží na tom, kolik zrovna polenty na jednotlivé jídlo potřebujete. Polenta se podává buďto samostatně nejčastěji s pikantním sýrem a kvalitním vínem, dále s česnekem, nebo slouží jako příloha k masu, salátu či zelenině. U nás se nejčastěji prodává jako instantní kukuřičná polenta, ze které se připravuje kaše, knedlíky nebo různé placky.

Tato kukuřičná kaše není oblíbená jen v Itálii, ale rovněž v Chorvatsku, Rumunsku, Černé Hoře a Srbsku, kde se však skrývá pod jinými názvy - palenta, pura, kačamak, bakardan nebo mamaligu. Polenta je zdravý pokrm bohatý na bílkovinu a vlákninu, také na vitamíny a minerály.

Osmažená rajčata

 - rajčata, polenta, sůl, koření podle chuti, olej

Rajčata nakrájíme na plátky a obalíme je v trošku řidší polentě, do které jsme přidali koření podle chuti. Po obou stranách smažíme a ihned podáváme.

Zapečená polenta se šunkou a sýrem

- 200 g hladké kukuřičné mouky, 700 ml vody, sůl, olej, 300 g šunky, 150 strouhaného sýra, 40 g másla, rajčatová omáčka (ta je vytvořena z rajčat, malé mrkve, cibule, kousky celeru, bylinek – petrželka, bazalka, oregano - kterou nakrájíme na kousky, a dusíme na oleji. Pak osladíme, osolíme, opepříme a dusíme dohusta).

Z mouky a osolené vody uvaříme kaši a necháme ji vychladnout. Pak z ní nakrájíme noky a vložíme je po vrstvách do máslem vymazané zapékací misky. Vrstvy poklademe drobně nakrájenou šunkou a strouhaným sýrem. Vše polijeme rozehřátým máslem a rajčatovou omáčkou. Pak posypeme sýrem a krátce zapečeme ve středně vyhřáté troubě.

Polenta se slunečnicovými semínky

 - 4 lžíce olivového oleje, cibule, 40 g slunečnicových semínek, 250 g kedlubny, 400 ml zeleninového vývaru, 300 g polenty, 130 g mrkve, sůl, mletý pepř

Na pánvi si nasucho opražíme slunečnicová semínka. Zeleninu dobře očistíme a omyjeme. Kedlubny a mrkev nastrouháme nahrubo a cibuli nakrájíme na kroužky. V menším hrnci rozehřejeme olivový olej a přidáme zeleninu, kterou podusíme. Přidáme polentu, podlijeme zeleninovým vývarem a necháme vařit asi 5 minut. Nakonec přidáme slunečnicová semínka, osolíme a opepříme. Uvařenou kaši vyklopíme na prkénko a necháme ztuhnout. Ztuhlou polentu pak nakrájíme na plátky, které dozlatova opečeme.

 Meruňková polenta

- litr mléka, vanilkový lusk, 1 celou skořici, 1 lžička mletého hřebíčku, 100 g kukuřičné mouky, 2 lžíce medu, 6 lžic meruňkové zavařeniny, 4 lžíce husté plnotučné smetany

V hrnci zahřejeme mléko s vanilkou a skořicí. Pak přidáme hřebíček, vsypeme kukuřičnou mouku a přidáme med. Vše vaříme zhruba deset minut. Vyděláme skořici i vanilku a vmícháme meruňkovou zavařeninu. Následně vše zjemníme hustou smetanou.

Pro Senior Portál napsala
Dagmar Kulaviaková

 


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému