Je libo víno? Na zdraví!

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
18. 06. 2019
Pokud patříte mezi milovníky vína, je tento článek určen právě Vám. Není nad příjemnější požitek, pokud si dáme dobré jídlo a doplníme jej dobrým vínem. Ať už jsou to výborná vína z Moravy, či jiná, každé víno je svým způsobem originál. Kdo se ale ve všech těch druzích a odrůdách má orientovat? Pojďme si uvést základní rozdělení tohoto výborného pití.

Dělení vín

V základu bychom mohli víno rozdělit na dva druhy – víno a sekt. Dále je můžeme dělit z několika hledisek – dle barvy, dle obsahu cukru a dle třídy a druhy. Samozřejmě bychom našli spoustu dalších rozdělení, ale podle těchto vlastností se dělí vína nejčastěji.

Dle barvy

Červené víno

Vyrábí se pouze z modrých hroznů (pouze v nich najdeme červené barvivo) nakvášením či tepelným zpracováním. Rmut se nechá několik dní kvasit, slupky tak zůstávají v kontaktu s kvasící šťávou. Kvašení probíhá déle a pomocí vyšších teplot než u bílého vína.

Růžové víno

Toto víno je vyráběno z modrých hroznů bez nakvášení. U stolních šumivých vín a perlivých vín se můžeme setkat i s výrobou ze směsi červeného a bílého vína.

Bílé víno

Vyrábí se z bílých, růžových, červených i modrých hroznů. Rmut se při výrobě hned lisuje a zůstává čistý mošt ke kvašení. Pevné zbytky po lisování nazýváme matoliny. Bílá vína z červených nebo modrých hroznů nazýváme klaret.

Dle obsahu cukru

Sekty

  • "brut nature" (přírodně tvrdé): méně než 3 g cukru/litr (cukr nebyl dodán)
  • "extra brut" (zvláště tvrdé): 0-8 g cukru/litr
  • "brut" (tvrdé): obsah cukru nižší než 15 g cukru/litr
  • "extra sec" (zvláště suché): 12-20 g cukru/litr
  • "sec" (suché): 17-35 g cukru/litr
  • "demi-sec" (polosuché): od 33-50 g cukru/litr
  • "doux" (sladké): více než 50 g cukru/litr

Vína

  • suché -  nejvýše 4 g zbytkového cukru/litr
  • polosuché -  4,1-12 g zbytkového cukru/litr
  • polosladké - 12,1-45 g zbytkového cukru/litr
  • sladké - minimální obsah 45 g zbytkového cukru/litr

Dle třídy a druhu

Stolní víno

Vyrábí se z hroznů sklizených na území České republiky, které dosáhly nejméně 11 stupňů cukernatosti. Může se také využít rmut, mošt či vína získaná z hroznů odrůd moštových a odrůd registrovaných jako stolní – i z dovozu. Používají se také hrozny neregistrovaných odrůd vysazených před 1. 9. 1995. Je zakázáno označovat stolní víno názvem odrůdy a názvem vinařské oblasti.

Jakostní víno

Tato vína se vyrábí z hroznů moštových odrůd sklizených ve vinařských oblastech ČR, které dosáhly nejméně 15 stupňů cukernatosti, nebo ze rmutu případně moštu z těchto hroznů. Vyrábí se ve dvou druzích – odrůdové a známkové. Odrůdové víno musí obsahovat nejméně 85 % vína z odrůdy uvedené na obalu. Známkové víno se může vyrábět smíšením jakostních odrůdových vín.

Jakostní víno bývá označeno názvem vinařské oblasti, ve které byly sklizeny hrozny a názvem odrůdy, z níž bylo vyrobeno.

Víno s přívlastkem

Je vyrobeno z hroznů, rmutu nebo moštu jedné moštové odrůdy révy vinné stanovené pro vinařskou oblast prováděcím právním předpisem. Musí obsahovat nejméně 85 % vína vyrobeného z odrůdy uvedené na obalu. Tato vína bývají navíc označována názvem přívlastku, názvem vinařské oblasti a vinařské obce a rokem sklizně hroznů. Existuje mnoho jednotlivých druhů těchto vín, za všechny jmenujme alespoň kabinet, pozdní sběr, výběr z cibéb, ledové víno, barrique a další.

Přírodní víno

Víno, které není chemicky ošetřeno. Rozlišujeme dva druhy těchto vín – mešní víno (v kostelech, klášterech) a košer víno (židovská obec).

Aromatizované víno

Toto víno se vyrábí z vína nebo hroznového moštu (a jejich směsí), s přídavkem nejvýše 15 % vody. Aroma dodáme pomocí přírodních aromatických látek nebo povolených aromatických extraktů, aromatických bylin nebo koření. K doslazení používáme sacharózu, hroznový mošt nebo zahuštěný hroznový mošt. K doalkoholizování se používá přírodní líh tak, aby skutečný obsah alkoholu v konečném výrobku dosahoval nejméně 14,5 % a nejvýše 22 %.

Likérové víno

Likérová vína musí mít nejméně 15 % a nejvýše 22 % objemových skutečného obsahu alkoholu a nejméně 17,5 % celkového obsahu alkoholu.

Dealkoholizované víno

Vyrábí se z běžných odrůd vína, jako jsou např. Merlot, Riesling, Müller Thurgau, dále je vermut Rosso Bitter, Rosé a sekt. Nejde o hroznový mošt, ale základem je klasické víno, z něhož se následně odstraní etanol. Taková vína obsahují méně než 0,5 % alkoholu. K výrobě se používají aromatičtější a plnější odrůdy, jelikož tento proces odstraní cca do 20 % chuti vína.

Perlivé víno

Perlivá vína se vyrábí z tuzemských stolních nebo jakostních vín sycením oxidem uhličitým. Musí vykazovat nejméně 9 % objemových celkového obsahu alkoholu a nejméně 7 % objemových skutečného obsahu alkoholu. Vína takto upravená jsou svěží a dobře pitelná. Ve srovnání s víny šumivými je perlivost těchto vín menší.

Šumivé víno

Víno, v němž je rozpuštěn oxid uhličitý, vznikající při kvašení, kdy se cukr mění na alkohol a oxid uhličitý. Při výrobě ostatních vín oxid uhličitý volně uniká, při výrobě šumivých vín tomu zabráníme tak, že víno při druhotném kvašení kvasí v uzavřené láhvi. Druhým způsobem je výroba šumivých vín v uzavřeném tanku.

Odrůdy

Bílá vína

Aurelius, Devín, Chardonnay, Irsai Oliver, Kerner, Lena, Malverina, Muškát moravský, Muškát Ottonel, Müller Thurgau, Neuburské, Pálava, Rulandské bílé a šedé, Ryzlink rýnský a vlašský, Sauvignon, Sylvánské zelené, Tramín červený, Veltlínské červené rané, Veltlínské zelené, Verias

Červená vína

Agni, Alibernet, André, Ariana, Cabernet Moravia, Cabernet Sauvignon, Dorina, Dornfelder, Frankovka, Laurot, Merlot, Modrý Portugal, Neronet, Rulandské modré, Svatovavřinecké, Zweigltrebe

Aby toho nebylo málo, můžeme vína vyrábět také z různých dalších druhů ovoce a bylin. V těchto případech je vždy doplněno o přívlastek „ovocné víno“. Červené víno má také mnoho léčivých účinků. Obsahuje totiž látku resveratrol, která je účinná v prevenci kardiovaskulárních nemocí a cukrovky a také má protirakovinný účinek.

Samozřejmě nikde není dáno, kolik vína vypít, aby to byla ještě zdraví únosná míra. Každý člověk to má jinak. Ale komu víno chutná, nechť si jej dopřeje a vychutná si jeho lahodné doušky.

Pro Senior Portál napsala
Simona
Ryšková


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Marpok | 14. 02. 2011, 10:35

Osobně víno miluju. Zejména od doby, kdy jsem se přestěhovala do Brna. Polosladké či sladké bílé nikdy neodmítnu, samozřejmě v rozumné míře, vždyť na chut stačí i sklenka správně vychutnaná. :-)

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému