Jednohubky neboli chuťovky

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
17. 02. 2018
Jednohubka neboli chuťovka se obvykle servíruje při různých slavnostních příležitostech. Na ty však čekat nemusíte a můžete si dopřát jednoduché, rychlé a lehké dobroty kdykoliv. Podívejte se na několik inspirativnách receptů.

Základem pro jednohubky je pečivo. Chléb, veka nebo na kolečka pokrájený rohlík se servíruje společně s pomazánkou a dalšími ingrediencemi, jako sýry, salámy, ale třeba i ovoce a zelenina. V poslední době se do obliby dostávají i kanapky, které stojí někde mezi klasickým chlebíčkem a právě jednohubkou.

Něco ostřejšího

Nakládaný hermelín je už takový evergreen, jež má ale mnoho příznivců. Lze s ním připravit i jednoduché a chutné jednohubky. Ocení jej hlavně dámy, které mohou mít někdy problém spořádat celý hermelín. Proro jej rozkrájejte na kostičky. Ty obalte ve směsi česneku utřeného se solí, chilli omáčky, grilovacího koření a pepře. S kořením je to těžké, nelze jednoznačně říci, jaké množství je třeba. Proto neustále ochutnávejte a raději to s ostrostí přežeňte, protože olej chuť zmírní.

Kostičky obalené ve směsi vložte do vhodné nádoby (tou může být třeba zavařovací sklenice). Nakonec zalijte olivovým olejem. Dle chuti můžete do nádoby přidat celé stroužky česneku, bobkový list, beraní rohy a nové koření. Nechte uležet alespoň týden a servirujte napíchnuté na párátku.

Roládky

Vytvořit originální jednohubky nemusí být nikterak složité. Ani žádné speciální suroviny nejsou třeba, ba dokonce bude stačit to, co máte v lednici. Jako základ poslouží pečivo dle vašeho výběru, na něž se pokladou malé roládky. Na ty potřebujete plátkový sýr, salám a máslo či pomazánku. Vše záleží jen na vaší chuti: druh sýra zvolte třeba podle vína a kdo nejí sýr, klidně ať klidně použije dva druhy salámu.

Máslo vyšlehejte s česnekem nebo bylinkymi (pro úsporu času lze použít rovnou pomazánkové máslo), namažte směs na plátek sýra, polořte vrstvu salámu a vše zarolujte. Chvilku nechte ztuhnout, pokrájejte na kolečka a ty položte na pečivo. Geniálně jednoduché, ale efektivní!

Tip navíc: plátky sýra položte na alobal a na chvilku dejte do trouby, aby se roztavily a spojily.

Pro děti

Při přípravě občerstvení by se nemělo zapomínat na děti. Jak známo, ty milují sladké. A proto jim dopřejte chutné ovocné jednohubky. Pečivo vyměňte za piškot, na něj dejte kolečko banánů a třeba bobuli hrozenu. Vylepšit recept můžete třeba tak, že na piškot dáte tolik oblíbenou nutellu nebo místo ní můžete hotové jednohubky zakápnout čokoládovým toppingem.

Luxusní pohoštění

Pokud si chcete s přípravou jednohubek vyhrát, věnovat jim více času a hostům tak připravit něco, co možná ještě neochutnali, pak neváhejte a pusťte se do chuťovek z kozího sýra se švestkami.

Sušené švestky namočte do slivovice a nechte nasáknout. Naplňte je kozím sýrem. Plátky slaniny rozkrojte napůl, potřete hořticí a zabalte do nich švestky. Vložte zapéct chvilku do trouby (staší i pět minut) a poté položte na připravené pečivo, jež můžete na sucho opéci na pánvi či grilu. Aby bylo měkčí, potřete jej máslem. Dobrou chuť!

Pro Senior Portál napsala
Šárka Libenská

 

 


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému