Jsou keramické nože opravdu tak dobré?

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
03. 10. 2018
Každá pečlivá kuchařka nebo nadšený kuchař má ve svém arzenálu pomůcek k vaření kousky, které celou činnost co nejvíce ulehčují a jsou dobrými pomocníky. Je jedno, zda jde o nejnovější výdobytky moderní doby v podobě elektronických spotřebičů, nebo o ty nejzákladnější drobnosti jako je například vařečka či nůž. A právě nástroj zmíněný jako druhý je tématem dnešního článku, který se vám snaží naservírovat ty nejvytříbenější informace o hitu, co dobyl již mnoho kuchyní, a to o keramických nožích.

Keramické nože jsou v poslední době velmi diskutovaným tématem. Někdo je odsuzuje jako zbytečně předražený komfort, jiný si je nemůže vynachválit. K jejich největším přednostem však patří skutečnost, že při vhodném zacházení se nemusí nikdo nikterak starat o to, zda budou vždy ostré a připravené k použití. Bez broušení mohou vydržet až 3 roky.

Tvrdší než ocel, avšak křehčí

Tajemství keramického materiálu tkví zejména v jeho tvrdosti, díky níž se každodenní používání na čepeli neprojevuje tak rychle jako u ocelových kolegů. Z toho plyne výše zmiňovaná výhoda v podobě odpadnutí starosti o neustále ostření nože. Výhody jsou však na druhé straně doplněny i nevýhodami, mezi nimiž jasně vyniká křehkost, kvůli níž je možno nůž nadobro zničit například pouhým lehkým vhozením do zásuvky, kde nože většina domácností uchovává. Proto je třeba ke keramickému noži přistupovat s myšlenkou, že výborné krájecí a řezací vlastnosti jsou podmíněny opravdu šetrným zacházením. To se pro mnohé může zdát jako snadno zvládnutelná podmínka, ale vzpomeňte na zápal, se kterým vaříte, nestalo se vám už někdy, že jste zcela zamyšleni a ponořeni do procesu úpravy pokrmu zapomněli na okolí a špinavé nádobí odkládali tak rychle, že jste se posléze divili, jako mohlo vaše divočení přežít?

Pryč s „ocelovými“ rajčaty

Pokud jste se už někdy setkaly s problémem „ocelové“ pachuti krájené zeleniny nebo ovoce, mohou právě keramické nože vaše trable vyřešit. Materiál, z něhož jsou nože vyrobeny, žádným způsobem nezanechává stopu na krájené potravině, a proto je s keramickým nožem vlastnost potraviny uchována v té nejlepší kvalitě. Při výrobě takových nožů jsou použity různé keramické látky, k nimž se řadí například oxid zirkoničitý. I ten způsobuje prokazatelnou tvrdost, která na stupnici tvrdosti dosahuje průměrně hodnoty 8. Oproti ocelovým 5 až 6 bodů je to velmi znatelný rozdíl.

Ať už patříte k těm, kteří si keramické nože pořídili a jsou s nimi spokojeni, nebo stále nejste rozhodnuti, pak lze jen dodat, že základ každé volby tvoří osobní zkušenost. Najděte někoho ve svém okolí, kdo nože má, a vyzkoušejte si je. Vaření a příprava jídla si zaslouží to nejlepší, proto hledejte způsoby, jak svému vaření dodat právě ty nejkvalitnější a vám nejvíce vyhovující nástroje, s nimiž se každé vaření stane radost. A ta se přenese i do výsledku, na kterém si tak každý opravdu pochutná.

Pro Senior Portal napsala
Jana Krcova


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému