Kouzla s květákem

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
01. 08. 2019
Květák neboli karfiol. Rostlina vynikající chuťově i vzhledem. Pro mnoho z nás oblíbená, pro jiné odporná rostlina a zelenina. Má ale své kouzlo a můžeme z ní vytvořit chutné pokrmy, které okouzlí i případnou návštěvu.

Jak na pěstování

Vypěstovat květák není úplně jednoduchá záležitost. Je potřeba spousta maličkostí, které jsou důležité k tomu, aby nám tato zelenina správně a bujně narostla. Musíme zvolit správnou odrůdu květáku (zimní, raný, letní a letně podzimní). Nejlepší je předpěstovat si sazeničky v pařeništi a poté sazenice před výsadbou na volnou plochu mírně otužit. Květák se musí po celé období růstu pravidelně zalévat. Pokud nám začnou bílé růžice žloutnout, může to být přílišným osvětlením. Můžeme tomu předejít svázáním listů nad růžicí. Jako ochranu před škůdci a vysycháním půdy můžeme použít netkanou biotextílii, která je účinným prostředkem proti těmto neduhům.

Květák má také spoustu životu prospěšných látek. Obsahuje nejen spoustu vitamínů (C, E, B6, karoten, thiamin, riboflavin, niacin), ale také přírodní látky, které nám pomůžou v mnoha oblastech zdravotních problémů (sodík, draslík, vápník, železo atd.). Květák bohužel není vhodný pro lidi, kteří trpí dnou, protože obsahuje poměrně velké množství kyseliny močové.

Jednoduché a chutné recepty

Zapečený květák se šunkou

Potřebujeme: 1 květák (střední velikosti), 60 g másla, 100 ml kysané smetany, 3 vejce, 150 g šunky, 100 g sýra Eidam (30%), sůl

Příprava: Květák si očistíme, naporcujeme na růžičky nebo menší kousky a v osolené vodě povaříme do poloměkka. Necháme ho vychladnout. Nachystáme si zapékací mísu a vymažeme ji máslem. Květák rozložíme rovnoměrně do mísy, poklademe plátky šunky a zalijeme smetanou, v níž jsme si předtím rozmíchali celá vejce a strouhaný sýr. Takto připravený květák v míse dáme do dobře vyhřáté trouby a necháme péct. Občas pokropíme rozpuštěným máslem a upečeme do růžova. Podáváme s bramborami nebo jinou vhodnou přílohou dle chuti.

Květák na italský způsob

Potřebujeme: 1 větší květák, 1/2 kg rajčat, 50 g másla, 1 cibuli, bobkový list, tymián, strouček česneku, mletý pepř a sůl

Příprava: Očistíme si květák a necháme jej čtvrt hodiny povařit v osolené vodě doměkka. Mezitím si na kostky nakrájíme rajčata, přidáme k nim bobkový list, tymián, cibuli nakrájenou na kolečka, česnek a vše podusíme na mírném ohni pod pokličkou do měkka. Tuto směs poté prolisujeme, vmícháme do ní máslo, mletý pepř, osolíme a ještě dále podusíme. Květák rozdělíme na 4 porce, dáme na talířky a zalijeme připravenou omáčkou. Pokrm se podává s vařenými brambory.

Květáková polévka

Potřebujeme: 1 kostku Masoxu (nebo vývar z masa), 2-3 brambory, špetku muškátového květu, 4 lžíce oleje, 1/2 květáku (menšího), 3 lžíce hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 750 ml vody

Příprava: Opláchneme si květák a rozdělíme jej na drobné růžičky. Oloupeme si brambory a nakrájíme si je na menší kostky. Do hrnce si nalijeme trošku oleje a mírně jej rozpálíme. Přidáme mouku a vytvoříme si jíšku. Za stálého míchání do jíšky přiléváme 3/4 litru vroucí vody. Přidáme Masox nebo vývar, květák, brambory, sůl a muškátový květ. Vaříme dále asi 10-15 minut.

Pro Senior Portál napsala
SImona Ryšková


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému