Melounové osvěžení

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
09. 07. 2019
Meloun je oblíbeným letním osvěžením a pro svoji chuť se často používá jako přísada do různých letních koktejlů. Věděli jste ale, že se meloun může stát i chutným předkrmem či dokonce hlavním chodem?

Melouny, nejenže jsou velice chutné a osvěžující, ale jsou zároveň i velice zdravé. Název melounu pochází z řečtiny a v překladu znamená velké jablko. Původ melounu sahá až do jižní Afriky odkud se přes Orient dostal až do Evropy a kde si ho jako pochoutku oblíbili nejen obyvatelé jižních států, ale i obyvatelé severu. Pěstování melounů však stále zůstává na jihu a o produkci melounů se tak starají státy jako Řecko, Španělsko, Turecko a státy středomoří.

Na trhu je k dostání opravdu velké množství různých druhů melounů. U nás jsou nejprodávanější melouny vodní – plody velké, kulovité s tlustou zelenou kůrou. Melouny vodní mohou dosáhnout až patnácti kilogramů, ideální ke konzumaci je ale plod o váze 2 – 3 kila. Jako další odrůdy rozlišujeme ještě melouny cukrové, Charentaiský meloun, meloun Galia, Medový meloun, Kantalupský meloun, meloun Ogen a Tendral a Valuclusijský meloun.

Podívejme se na tři zajímavé recepty, ve kterých tuto zdravou letní pochoutku využijete:

Bílý meloun s parmskou šunkou

Na tento opravdu jednoduchý předkrm potřebujeme jeden bílý meloun, který rozkrájíme na proužky a ty ještě překrojíme na cca 5 cm dlouhé obdélníky. Parmskou šunku, asi 20 dkg, rozkrájíme na proužky a omotáváme kolem melounových obdélníčků, zajistit můžeme párátkem. Poté aranžujeme na vychlazený talíř a podáváme společně se sklenkou sangrie, která se k tomuto lehkému předkrmu perfektně hodí.

Kuřecí salát s melounem

Na tento lehký hlavní chod si připravíme 400 g kuřecího masa, hlávkový a ledový salát, třičtvrtě žlutého melounu, 6 lžic kečupu, 2 lžíce medu, 5 lžic octa, 6 lžic oleje, 2 lžíce marmelády, špetku soli, pepře a chilli. Kuřecí maso nakrájíme na kostičky a na dvě hodiny dáme uležet do marinády vyrobené tak, že smícháme kečup s medem, octem a chilli. Po marinování osmahneme na oleji, osolíme, opepříme a necháme vychladnout. Saláty rozebereme na listy, natrháme a omyjeme. Meloun nakrájíme na malé kostičky. Saláty smícháme s melounem, poklademe masem a přelijeme dresingem, který vyrobíme smícháním oleje s octem a přidáním meruňkové marmelády.

Na závěr si ještě připomene oblíbený letní recept na opilý meloun. Postup je opravdu velice jednoduchý – stačí injekční stříkačkou vstříknout do melounu několik dávek alkoholu – vodky, rumu nebo griotky. Takto „opilý“ meloun nechte přes noc uležet v lednici a vychlazený jej další den podávejte.

Pro Senior Portál napsala
Lucie Čačalová


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému