Menu z brokolice

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
13. 06. 2019
Jedni ji nenávidí, druzí milují. Ano, řeč je o brokolici. Dnes si ale představíme menu, které jistě okouzlí i zaryté odpůrce této zeleniny.

Brokolice je zelenina pocházející ze Středomoří. Obrazně řečeno je to také sestra květáku či kapusty – patří totiž do čeledi brukvovitých. Její složení je bohaté na vlákninu a bílkoviny – upravená tudíž může s klidem nahradit maso a vnést tak do kuchyně novou alternativu. Na následujících řádcích si představíme jednoduché recepty na výborný oběd, jehož hlavní hvězdou je brokolice.

Holandská brokolicová polévka

Doba přípravy: 45 minut

Na 4 porce

Suroviny: půl kila brokolice, 250 g uzené slaniny, 100 strouhaného sýra, 800 ml smetany, 2 stroužky česneku, sůl a pepř dle chuti, veka či bageta

Brokolici umyjeme, očistíme a rozdělíme na růžičky. V osolené vodě vaříme do měkka. Na pánvi mezitím osmahneme na drobno pokrájenou slaninu. K uvařené brokolici přilijeme smetanu, přisypeme nastrouhaný sýr, prolisujeme stroužky česneku a dle chuti osolíme a opepříme. Dále vaříme na mírném ohni. Vodu přidáváme dle uvážení – čím více, tím bude polévka řidší. Na naší úvaze je i to, zda brokolici rozmixujeme najemno nebo necháme celé růžičky. Polévku podáváme s osmaženou slaninkou a opečenou bagetou či vekou.

 V zemích jako je právě Holandsko či Francie je zvykem podávat polévku spíše jako hustý krém. Pokud tedy chcete udržet tento zvyk, nedělejte klasickou českou polévku, která je spíše vodová. Hustý polévkový krém je i mnohem sytější, proto může posloužit i například jako rychlý oběd v práci.

 Zbylou brokolici použijeme v dalším receptu na hlavní obědový chod, který tím, že obsahuje i opečenou slaninu a pikantní nivu, jistě potěší i pánské osazenstvo domácnosti, které obvykle brokolici moc neholduje.

Brokolice zapečená s těstovinami a nivou

Doba přípravy: 45 minut

Na 4 porce

Suroviny: balíček těstovin – ideální jsou „mašličky“ nebo „vrtulky“, půl kila brokolice, 150 g slaniny, 150 g nivy, smetana, 1 vejce, bazalka, sůl, pepř

Těstoviny uvaříme dle návodu. Brokolici očistíme, rozdělíme a v osolené vodě uvaříme do měkka. Slaninu i nivu nakrájíme na drobno a v misce smícháme smetanu s vejcem, které rozšleháme. Smetanovou směs osolíme a opepříme, přidáme i bazalku. Větší pekáček vymažeme máslem, nasypeme do něj těstoviny, smícháme s brokolicí a zalijeme smetanovou směsí. Celé posypeme kostečkami slaniny a nivy. Pekáček vložíme do trouby předehřáté na 180°C a zapékáme po dobu 15 minut. Za tuto dobu se slanina opeče a niva hezky rozpustí. Podáváme se zeleninovým salátem nebo jen tak.

Lotrinský brokolicový koláč

Potřebujeme: balíček listového těsta, brokolici nakrájenou na drobnou, postrouhaný sýr, 100 ml smetany, jedno vejce, sůl, pepř a popřípadě i zakysanou smetanu.

Těsto rozválíme a vyložíme jím kruhovou nízkou formu na koláče. Naplníme brokolicí podušenou v osolené vodě a nakrájenou a drobné kousky. Celé zalijeme osolenou a opepřenou smetanou s rozmáchaným vejcem a posypeme strouhaným sýrem. V troubě předehřáté na 180°C pečeme po dobu asi 30 minut. Můžeme podávat ozdobné zakysanou smetanou.

Pro Senior Portál napsala
Lucie Čačalová


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

LuZi | 10. 05. 2011, 10:18

hmmm ten brokolicovy kolac vyzera byt velmi chutny, musim vyskusat :)

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému