Mexická kuchyně

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
14. 07. 2019
Už vás nebaví vařit knedlo, vepřo, zelo nebo guláš se šesti? Chcete zkusit něco nového a rádi byste, aby vaše jídla měla říz? Tak zkuste zabrousit do tajů mexické kuchyně!

Mexická kuchyně je velmi rozmanitá a barevná. Základní surovinou je kukuřice, z níž se připravují tradiční mexické tortilly (na severu Mexika se tortilly dělají častěji z pšeničné mouky). Výhodou kukuřice je, že na rozdíl od obilí neobsahuje lepek - je tedy lépe stravitelná a je vhodná i pro bezlepkovou dietu. Mimo to kukuřice obsahuje vcelku velké množství vitamínu C a kyseliny listové.

Tortilla je tenká placka, která se v Mexiku podává téměř ke každému jídlu. Zabalíme-li do tortilly z kukuřičné mouky jakoukoliv náplň, stává se z ní taco a z tortilly z pšeničné mouky zase burrito. Velmi oblíbené jsou také tortillové chipsy, které jsou běžně dostupné i v našich obchodech.

Vedle kukuřice a i rýže používá mexická kuchyně hojně zeleninu  a to především rajčata (ty jsou zdravou surovinou mexické kuchyně, protože mají vysoký obsah antioxydantů, vitamínu C, draslíku a kyseliny listové) papriky, tykve, okurky, květák, kedlubny či petržel a často je přidávané i exotické ovoce - mango, avokádo, papája, opuncie, chayote, banány, citrusové plody, batáty.

Co určitě nesmí v mexické kuchyni chybět jsou luštěniny, zvláště fazole. Ty se konzumují s různými přílohami nebo jen tak samotné zabalené do tortilly. Hodně jídel také dotváří koření a jak je všem známo k určujícím znakům mexické kuchyně patří čili papričky. Dávají pokrmům chuť, strukturu, barvu i vůni. Konzumují se syrové i vařené, nakrájené na plátky, plněné nebo rozmělněné na pastu, nakládané, dušené i smažené. Nabízejí se ke každému správnému mexickému jídlu a to většinou v podobě salsy. Při vaření ale čili papričky používejte s rozvahou, protože mohou být na naše zvyklosti až nesnesitelně ostré.

I když jsem zmínila, že hlavní složkou této kuchyně je zelenina a kukuřice, Mexičané samozřejmě jedí i maso. Nejčastěji se používá hovězí maso, ale výjimkou není ani vepřové, kuřecí, krůtí, ryby či maso z divokých králíků, prasátek pekari či běloocasých jelínků. Specialitou mexické kuchyně je pak pásovec armadillo či leguán.

Rajčatová polévka se zeleným pepřem

- 1 kg zralých rajčat, 4 lžíce olivového oleje, 30 g másla, 2 větší mrkve, 2 cibule, 2 celerové stonky, 2 stroužky česneku, 1 bobkový list, 1 lžíce cukru, mletý pepř, 600 ml kuřecího vývaru, 100 ml smetany ke šlehání, 1 lžíce zeleného pepře v nálevu, sůl.

V hrnci rozehřejeme olivový olej a máslo, přidáme nadrobno nakrájenou mrkev a cibuli, jemně pokrájené celerové stonky, usekaný česnek, vše promícháme a necháme pod pokličkou asi 15 minut dusit. Když zelenina změkne, přidáme nakrájená rajčata a dusíme dalších asi 30 minut. Přilijeme vývar, přidáme cukr a mletý pepř a povaříme. Poté vzniklou směs rozmixujeme, přecedíme, vrátíme zpět na sporák a krátce provaříme. Vmícháme smetanu a dle chuti případně dosolíme a dopepříme. Nakonec vmícháme zelený pepř.

Vepřové maso s čili papričkami

- 1,25 kg vepřového masa nakrájeného na kousky, 1 cibule, celá palička česneku, 2 bobkové listy, 1-2 polévkové kostky, 12 sušených papriček, 3-5 velkých rajčat, čtvrt lžičky hřebíčku, čtvrt lžičky mletého nového koření, 80 g opraženého sezamu, 1 banán, 3 lžíce oleje, 6-8 nakrájených brambor, 3 lžíce směsi máty, oregana a koriandru, 1 kousek skořice, sůl , pepř.

Maso, cibuli, česnek, bobkové listy, sůl a pepř přelijeme vodou. Přivedeme k varu, sesbíráme pěnu, přidáme polévkové kostky a zvolna vaříme asi 3 hodiny. Čili papričky opečeme nasucho na pánvi. Dáme je do mísy, přelijeme vroucí vodou a necháme asi půl hodiny stát. Z papriček odstraníme stopky i semena a dužinu rozetřeme s trochou vody na pastu. Opečeme na pánvi rajčata a přidáme k nim pastu, hřebíček, nové koření, dvě třetiny sezamu a banán a utřeme dohladka. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme pastu s rajčaty a opékáme ji do zhoustnutí asi 10 minut. Pozor, aby se nepřipálila. Přidáme brambory, bylinky, trochu vývaru a kousek skořice. Dusíme dokud brambory nezměknou, potom přidáme maso a vše ještě pár minut vaříme. Hotové jídlo pak sypeme zbývajícím sezamem.  

Chlebový puding

- 2 šálky hnědého cukru, 4 šálky vody, 1 celou skořici, 1 kus hřebíčku, máslo, 6 kusů bílého toastu, 3 jablka, 1 šálek blanšírovaných rozinek, půlku šálku strouhaného měkkého sýru nebo tvarohu.

Troubu zahřejeme na 180 stupňů. Vodu svaříme s cukrem a kořením na tenký sirup, vyndáme koření a dáme stranou. Malý pekáček vymažeme máslem, na dno dáme na kostky nakrájený toast a navrch položíme na plátky nakrájená jablka, pak rozinky a tvaroh. Stejně opakujeme až do spotřebování všech surovin. Přelijeme sirupem a pečeme v troubě asi 30 minut Podáváme horké.

Pro Senior Portál napsala
Dagmar Kulaviaková


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému