Mlsání na Sv. Valentýna

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
26. 09. 2018
Svátek sv. Valentýna = svátek zamilovaných – někým oblíbený, někým zatracovaný. Bylo o něm již hodně napsáno a řečeno a každý má na něj svůj názor. O svátku jako takovém si dnes můžete přečíst v jiném článku na těchto stránkách. Tento článek zaměříme na jídlo, neboť ne nadarmo se říká „láska prochází žaludkem“. Pokud chcete svému příteli, manželovi nebo třeba jen kamarádovi připravit něco dobrého a udělat si příjemný den, nechte se inspirovat pár recepty, které zaručují úspěch.

Předkrm

Plněné žampiony sýrovou směsí

Na 2 porce budeme potřebovat:

4 ks žampionů, 2,5 lžic horčice, 80 g salámu, 1/2 cibule, 2,5 lžíce kečupu, 80 g Eidamu, 1/2 vejce, drcený kmín, majoránka, mletý černý pepř, sůl

Příprava:

Nejprve si očistíme žampiony a zbavíme je nožiček, abychom z nich dostali mističky. Do mísy poté nastrouháme nahrubo salám a sýr. Přidáme cibuli nakrájenou nadrobno. Následně dodáme kečup, hořčici, vajíčko a dokořeníme. Směs poté promícháme a naplníme s ní připravené kloboučky žampionů. Na vrch můžeme klást kousky sýra. Takto naplněné žampiony naskládáme na pánev a na trošce oleje opečeme. Jsou hotové, jakmile je sýr ve směsi rozteklý a vajíčko ztuhlé. Můžeme dát žampiony také zapéct do trouby na 150 °C. Můžeme podávat samotné nebo s přílohou dle chuti (bageta, rohlík,…).

Polévka

Rajská polévka s nočky

Na 2 porce polévky budeme potřebovat:

1/2 cibule, celý černý pepř, 3 bobkové lístky, 1/2 litru vody, 2 ks vajec, tymián, 2 stroužky česneku, celé nového koření, 1 dl rajského protlaku; dle chuti cukr, sůl, mletý černý pepř

Na nočky do polévky budeme potřebovat:

1 lžíce hladké mouky, 1/2 lžička oleje, 1/2 vejce

Příprava:

Oloupeme si cibuli a nasekáme najemno. Následně si oloupeme česnek. Do hrnce vložíme cibuli, česnek, nové koření, celý pepř a bobkový list a vše podusíme, dokud nezesklovatí. Následně zalijeme vodou a až nám to začne vařit, vmícháme rajský protlak a tymián. Mezitím si v hrníčku rozšleháme vejce se solí, olejem a moukou a umícháme do hladkého těstíčka. Až polévka začne vařit, lžičkou do ní vložíme malé nočky. Nakonec dle chuti rajskou polévku ocukrujeme nebo přidáme trošku kečupu a můžeme servírovat.

Hlavní chod

Pečený losos se smetanovým špenátem

Na 2 porce budeme potřebovat:

2 porce lososového filé bez kůže, 2 stroužky česneku, 250 g mraženého listového špenátu, 1/2 cibule, 1/2 dl smetany ke šlehání; podle chuti citronovou šťávu, sůl, mletý černý pepř, olej, máslo

Příprava:

Porce lososa omyjeme, osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Oloupeme a na jemné kostičky si nakrájíme cibuli a česnek. Mražené špenátové listy necháme rozmrznout a nakrájíme nahrubo. Zpěníme si na oleji cibuli a česnek, vmícháme špenát, osolíme, opepříme a necháme dusit. Když se nám vydusí šťáva, vlijeme smetanu a necháme prohřát. Na pánev si dáme máslo a na něm propečeme lososa z obou stran. Můžeme servírovat například s opečenými brambory.

Dezert

Čokoládový dezert s jahodami

Budeme potřebovat:

400 ml smetany ke šlehání, 200 g cukru, 2 špetky drceného rozmarýnu, 1 lžičku citronové kůry, 200 ml bílého suchého vína, 100 g hořké čokolády, na ozdobu mandle a jahody

Příprava:

Umyjeme si citron a jemně z něj ostrouháme kůru. Nakrájíme si hořkou čokoládu na malé kousky nebo nastrouháme nahrubo. Očistíme si jahody a omyjeme. Víno poté zahříváme s cukrem tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Následně vmícháme citronovou kůru, zalijeme smetanou na šlehání a vše přivedeme k varu. Za stálého míchání přidáme čokoládu a drcený rozmarýn. Směs poté necháme pozvolna vařit asi 25 minut. Na dno vypláchnutých mističek (nebo skleniček) vložíme jahodu, zalijeme tekutým krémem a necháme přes noc ztuhnout v lednici. Před servírováním už jen dozdobíme jahodami a spařenými nebo praženými mandlemi. Dozdobit můžeme také šlehačkou a lístkem máty.

Věřím, že Vás tento článek inspiroval k Valentýnskému kouzlení s chutnými surovinami a připravíte své drahé polovičce něco výborného k snědku a zpříjemníte si den. Dá se vymyslet spousta chutných receptů, které nám pohladí žaludek.

Pro Senior Portál napsala
SImona Ryšková


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému