Nejlepší vafle

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
12. 06. 2018
Možná máte vafle zafixované jako typicky zimní dobrotu. Vězte ale, že i letní variace jsou skvelé. Co třeba s ovocem a zmrzlinou?

Vafle jsou belgickou záležitostí, protože právě tady mají své kořeny a také je v této malé zemi umí nejlépe. Snad každá rodina má vlastní speciální recept, podle nějž je připravuje. Vafle se dělají při jakékoliv příležitosti a nesmí chybět na oslavách nebo výročích. Představme si několik receptů, podle kterých připravíte různé, ale vždy skvělé vafle!

Klasické belgické vafle

Velký nešvar, kterého se dopouští mnoho lidí, je používání javorového sirupu. Ten ale napovrch rozhodně nepatří. Tyto vafle jsou sladké sami o sobě, nemusíte je pak už tedy cukrovat, ani na ně lít sirup.

Na 12 vaflí potřebujete: 1 šálek teplé vody (40-45°C), 1 balíček sušeného droždí, 3 vejce (pokojová teplota), 1 šálek vlahého plnotučného mléka (40-45°C), 2/3 šálku cukru
1/2 šálku rozpuštěného másla, 1 lžička vanilkového extraktu, 1/2 lžičky soli, 3 šálky polohrubé mouky, práškový cukr
 

 Polovinu šálku teplé vody nalijte do malé misky a nasypte do ní droždí. Nechte stát 10 minut až se zpění. Mezitím ve velké míse metlou vyšlehejte vejce dojemna. Poté vmíchejte zbylého 1/2 šálku vody, mléko, cukr, másl, vanilkový extrakt a sůl. Přidejte směs droždí z malé misky a vše umíchejte do hladka. Pomalu vmíchejte mouku a umíchejte do jemna. Přikryjte a nechte nakynout na teplém místě 1 hodinu a nebo až se množství zdvojnásobí. (Případně dejte těsto do velké mísy, přikryjte a dejte na noc do lednice). Lijte cca 1/2 šálku vaflového těsta na horkou vymaštěnou vaflovou pánev. Pečte 1 1/2 až 3 minuty nebo dokud nejsou zlatavě hnědé a křupavé. (Pokud je třeba upravte množství těsta podle instrukcí výrobce vaflové pánve). Posypte práškovým cukrem a ihned podávejte.

Existuje však mnoho dalších variant, záleží jen na vás, které vám zachutnají nejvíce. Různé varianty lze připravovat snadno, vždy je ale třeba znát základní recept. Pokud byste chtěli připravit třeba svěžejší variantu, přidejte do těsta lžičku pomerančové a citronové kůry. Do těsta také můžete vmíchat sušené ovoce, které necháte cca 15 minut nabobtnat ve vodě a pak jej už jen jednoduše smícháte s hmotou. Skvělé je podávat tyto vafle s jogurtem nebo šlehačkou a lupínky čokolády.

Další tipy:

Těsto kyne při pokojové teplotě asi hodinu. Mělo by být lehké, vzdušné a plné bublinek. Pokud připravujete těsto na ráno s předstihem, dejte jej do chladničky, kde se proces zpomalí.

Dávejte si pozor na množství používaného těsta, aby nepřetékalo ven. Každý vaflovač vyžaduje jiné množství. Těsta by mělo být „tak akorát,“ aby pokrylo celou plochu a vafle vypadaly jako ze žurnálu.

Vafle se neohřívají. Pokud je chcete udržet teplé, zahřejte troubu na 120° a uložte je na rošt. Hodí se to například pokud jich chystáte větší množství a ty dříve připravené chladnou.

Pro Senior Portál napsala
Šárka Libenská


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému