Není čaj jako čaj

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
24. 02. 2019
Zima v mnohých z nás vyvolává nutkání zalézt do obývacího pokoje, přehodit si přes sebe deku a vychutnávat horký ovocný čaj s medem a citrónem. To vše ideálně u televize. Víme ale, co vlastně popíjíme? Podle jednoduché definice čaje totiž z hrníčku usrkáváme většinou pouze ochucený bylinkový nebo ovocný vývar. Ten však může být v mnohém prospěšnější než klasický čaj.

Čaje všech barev

„Pravým čajem“ můžeme nazývat pouze ten nápoj obsahující zpracované lístky čajovníku. Pro snazší orientaci si čaj můžeme rozdělit do několika kategorií podle barvy finálního nálevu. Rozeznáváme čaje černé (někdy též červené), polozelené, zelené a bílé. Výsledná barva záleží na zpracování listů a do procesu vstupují i záležitosti jako umělá oxidace a další. Není však třeba si hned představovat nějaké tajemné a exotické nápoje. Nejznámějším zástupcem černých čajů je například běžně dostupný Earl Grey.

Bylinky a ovoce vládnou domácnostem

Snad každý někdy ochutnal slezový čaj, čaj z divizny nebo dokonce kopřivový čaj (stoprocentně uzdravující specialita mé babičky). Tyto nápoje byste mohli označit jako nečaje, případně nápoje čajového typu. K nim pak patří veškeré bylinkové směsi (včetně čím dál rozšířenějšího roiboosu a jihoamerického maté) a ovocné čaje. Sem řadíme například oblíbený mix Babiččina zahrádka, obsahující sušený šípek, brusinky, jahody, višně a další ovoce. Sami vidíte, že s čajem už má takový nápoj společný jen název, nicméně to rozhodně nesnižuje jeho léčivé účinky a koneckonců i výbornou chuť.

Léčivé účinky zaručeny

Snad každá babička má svoji zaručenou směs bylinek, která funguje na nachlazení, žaludeční problémy, kocovinu nebo nechutenství. Existuje ale nějaký čaj s neoddiskutovatelně léčivými účinky? Za všechny můžeme jmenovat poměrně známý Pu-erh. Ten dostává díky specifickému zpracování výraznou zemitou chuť a jeho nálev je většinou velmi tmavý. Chemickým rozborem v něm byla objevena přírodní antibiotika a prokázány byly rovněž pozitivní účinky na kvalitu trávení. Díky rozšiřování čajové kultury v Česku je k dostání nejen ve specializovaných obchodech, ale například i v supermarketech. Proto neváhejte a začněte objevovat kouzlo čajů.

Pro Senior portál napsal
Radek Šauer


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému