Netradiční příprava brambor

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
25. 05. 2020
Je to pořád dokola: bramborová kaše, pečené brambory, vařené brambory s pažitkou, šťouchané brambory, hranolky. Chtělo by to už něco jiného, co říkáte? Připravili jsme pro vás několik jednoduchých receptů na netradiční úpravu tolik oblíbené přílohy, jakou jsou brambory.

Brambory se těší velké oblibě hlavně proto, že je lze připravit na tisíce způsobů. Zapečené patří mezi evergreen českých kuchyní. Přidat do zapékací misky lze cokoliv. Ať už na slano či na sladko, uspokojí naše chuťové pohárky a hlavně zasytí. Připravovat je můžete jako přílohu, v přpadě diety i jako samostatné jídlo, kterým určitě nic nepokazíte.

Na úpravu tradičních bramborových příloh postačí jednoduché tipy, rozhodně nejde o žádné složitosti. I proto jsou tak populární: jednoduše je můžete ochutit a výborné jsou snad se vším. Tradičně na slano, i neobyčejně na sladko. Pojďme si představit několik triků, jak je ozvláštnit...

Brambory s čedarem

Čedar má původ v Anglii, kde se vyráběl už koncem 18. století. Chuťově se liší podle toho, jak je starý: mladší sýry mají méně výraznou sladší chuť. Zralejší jsou pak charakteristické výraznou ořechovou chutí.

Pro přípravu pokrmu si připravte odpovídající množství brambor. Ty důkladně omyjte, ale neloupejte. Důkladně je „vyválejte“ v kvalitní hořtici, vložte do zapékací misky, posypte čedarem a zakápněte olivovým olejem.

V případě, že byste rádi servírovali ještě maso, pak je ideální losos.

Hranolky jednou za čas neuškodí – hlavně ty pečené v troubě

I když jsou hranolky podávány jako jeden ze symbolů nezdravé stravy, nemusí tak tomu být vždy. Navíc jednou za čas neuškodí ani ony.

Pr následující recept si můžete připravit buď domácí hranolky, jež se budou připravovat v troubě déle, nebo je koupíte už předpřipravené v supermarketu. Přesuňme se ale k fázi, kdy z obyčejných hranolků připravíte neobyčejné. Potřebovat budete lžíci a půl sójové omáčky, stejné množství hnědého cukru, lžičku sezamového (nebo alespoň olivového) oleje, lžíci sezamových semínek a decentní množství pepře. Vše smíchejte v misce, přidejte hranolky. Nejdříve nechcte chvíli naležet a pak pečte v troubě na pečícím papíře.

Kořeněné pečené brambory

Nejdříve si vyberte, zda chcete pečené brambory připravovat ze sladkého či běžného typu brambor. Následně zvolte jejich formu: hranolky? Plátky? Mřížky? Čtvrtky? Záleží jen na vás.

Dále budete potřebovat lžíci soli smíchané s česnekem v prášku, lžičku cibulového prášku (improvizovat můžete tak, že až nakonec přidáte osmaženou na drobno nakrájenou cibuli), trochu pepře a špetku oregana.

Brambory směsí posypte na pečícím papíře, nechte opéct dozlatova a máte hotovo!

Pro Senior Portál napsala
Šárka Libenská


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému