Netradiční vánoční cukroví

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
30. 11. 2018
Cukroví neodmyslitelně patří k Vánocům – vůně vanilkových rohlíčků, rum z perníčků, kandované ovoce, kokos. Co si ale dům či byt provonět neokoukaným a neochutnaným cukrovím, které rodinu i přátele překvapí?

Každá hospodyňka má svůj zaručený, tradicemi opředený a před ostatními chráněný, recept na lahodné vánoční perníčky. Ten nemusíte zahazovat. Pokud ale chcete své blízké či kolegy potěšit něčím novým, můžete například z perníkového těsta vyříznout velký strom a rozdělit jej na různé části. Vznikne tak perníkové puzzle, které pěkně nazdobené a uložené do krabičky můžete použít jako krásný dárek pod stromeček.

Stejně jako recept na perníčky, se často v rodině traduje i recept na linecké. Ten můžeme udělat zdravějším, čímž jistě potěšíme nejen naši štíhlou linii.

Recept bude vypadat asi takto: 200 g celozrnné mouky, 250 g hladké mouky, 50 g sójové mouky, 1 vanilkový cukr, 3 žloutky, 250 g másla a 150 g cukru. Mouky prosejeme, smícháme s máslem a žloutky, dobře propracujeme a necháme uležet v chladnu. Následně těsto rozválíme, vykrajujeme a pečeme v troubě předehřáté na 160°. Cukroví můžeme slepovat marmeládou dle chuti.

Co se vanilkových rohlíčků týká je spor nasnadě. S mandlemi nebo s ořechy? Každá kuchařka ví své a peče podle svého. Často se ale stane, že něco zbude. A pokud zbudou mandle nebo ořechy, můžeme ozvláštnit Vánoce i nepečenými mandlovými nebo ořechovými hrudkami. Jak na ně?

Ve vodní lázni rozehřejeme 50 g tuku a přidáme 200 g hořké (ideálně opravdu kvalitní) čokolády. Na pánvi dozlatova opražíme mandle, můžeme přidat i cukr a mandle obalit v karamelu. Rozpuštěnou čokoládu smícháme s opraženými mandlemi a na pečícím papírem vyložený plech tvarujeme lžičkou malé hrudky, které necháme ztuhnout v lednici. Ztuhlé hrudky vložíme do papírových košíčků a uchováváme v chladu. Obdobně postupujeme i s ořechy a nebo také s kandovaným ovocem.

U čokolády ještě chvíli zůstaneme a podíváme se na další recept jménem Muški koláč přivezený z Chorvatska - do většího hrnce dáme 250 g Hery,  stejně medu a 50 g cukru a rozpustíme. Pak přidáváme dle chuti – čokoládu, kukuřičné lupínky, mandle, ořechy, rozinky – vše od 100 do 200 g, záleží na tom, jak máme kterou surovinu v oblibě. Vše pořádně promícháme a vzniklou směs natřeme na velké dortové oplatky. Takový dort můžeme „přiklopit“ ještě jednou oplatkou, zatížíme a necháme v chladnu odstát.

Nejen k českým Vánocům patří vůně kokosu. V Argentině jej používají také a z cukroví jménem Alfajores se stala národní pochoutka. Jak na ni? Na mírném ohni asi 2 hodiny pozvolna uvaříme 1 plechovku Salka. Necháme ji vychladnout a pak až otevřeme. Na teflonové pánvi si dozlatova osmažíme 100 g strouhaného kokosu. Do mísy prosejeme jeden a čtvrt hrnku škrobové moučky, 1 hrnek hladké mouky, přidáme prášek do pečiva. V jiné míse si utřeme 125 g másla s ¾ hrnku krupicového cukru, dvěma žloutky a dvěmi lžícemi koňaku. Následně pomalu zapracováváme mouku. Těsto vyválíme na placku a vykrajujeme větší kolečka, která na pečícím papíře pečeme asi 15 minut v troubě předehřáté na 180°. Upečená kolečka vyplníme silnou vrstvou karamelu z plechovky, přimáčkneme je k sobě tak, aby náplň přesahovala ven a obalíme v opraženém kokosu.

Takže pokud chcete letošní Vánoce nechat tradičními, ale přesto přidat i špetku netradična, sáhněte právě po změně receptu. Rodina i známe kuchařky jistě budou nadšené.

Pro Senior portál napsala
Lucie Čačalová


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému