Niva - kouzla s chutí

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
11. 09. 2018
Vždy, když přemýšlím, co si dát dobrého nebo co dobrého uvařit, kombinuji většinou suroviny, které mám zrovna doma a po ruce. Často ale zabrousím na internet nebo do kuchařek a nechám se inspirovat mnoha skvělými recepty. Mezi mé oblíbené suroviny k přípravě pokrmů patří také niva – sýr s modrou plísní uvnitř.

Co je niva?

Niva je kravský sýr, který je obdobou francouzského ovčího sýra Roquefortu. Sýr obsahuje 52 % sušiny, 50 % tuku v sušině, 5 % soli a 1,5 % cukru. 100 g sýra obsahuje využitelnou energii 1500 kJ.

Sýr má smetanovou až sýrově žlutou barvu, světle hnědý povrch se zřetelnými vpichy a je protkán mramorovitým prorostem tmavé ušlechtilé plísně. Vnitřek sýra může být i mírně drobivý nebo roztíratelný – podle stupně zralosti. Sýr je v podstatě poloměkký. Chuť je slaná, výrazně pikantní a má nádech ušlechtilé plísně.

Svůj název tento sýr dostal ve 40. letech 20. století od technologa z Českokrumlovské mlékárny, Charitonova, kterému vzhled sýra připomínal úrodnou louku – proto niva. Tento název používají všichni stávající výrobci v česku, v ostatních zemích EU (kromě Slovenska) tento pojem není skoro vůbec znám.

Existuje spousta receptů, od předkrmů, přes hlavní jídla, až po dezerty, které lze z tohoto výborného sýra připravit. Níže najdete inspiraci v několika mých oblíbených receptech, na kterých si vždy pochutná celá rodina.

Krémová pomazánka z nivy

K přípravě potřebujeme:

5 lžic smetany ke šlehání, 100 g másla, 250 g nivy; dle chuti mletý bílý pepř a česnek

Postup přípravy:

Necháme si změknout máslo. Na jemném struhadle si nastrouháme nivu a oloupeme si strouček česneku (záleží na chuti). Máslo si utřeme do jemné pěny, přidáme nivu, smetanu a bílý pepř. Následně můžeme přidat česnek (pozor na množství – nesmí přebít chuť nivy) a vše ušleháme do jemného krému. Můžeme použít na chlebíčky či jednohubky nebo jen tak k pečivu.

Kuřecí prsíčka na slanině a nivě

K přípravě pokrmu potřebujeme:

200 g sýra niva, 150 ml smetany ke šlehání, 30 g másla, 150 – 200 g plátků anglické slaniny, 4 ks kuřecích plátků (kuřecí prsa), vegeta (jiné koření), olej; dle chuti – rajče, pažitku, mletý pepř, sůl.

Postup přípravy:

Kuřecí maso si lehce naklepeme a osmahneme zprudka s obou stran na pánvi (můžeme použít olej). Okořeníme vegetou (případně jiným kořením dle chuti). Mezitím si vymažeme zapékací misku máslem a na dno poklademe anglickou slaninu. Nivu si nastrouháme (na hrubo či na jemno dle chuti) a nasypeme na rozprostřenou anglickou slaninu a zalijeme smetanou ke šlehání. Do takto připravené zapékací misky položíme osmahlé kuřecí maso, posypeme troškou pepře a soli (niva je dostatečně slaná, tak případně solit ani nemusíme). Celé to pečeme asi 15 – 20 minut, dokud se nám neroztaví sýr a zhoustne šlehačka. Podáváme s pečenými brambory, můžeme přizdobit čerstvou pažitkou či jinou zeleninou.

Niva v těstíčku

K přípravě pokrmu potřebujeme:

Balíček nivy, špetka soli, trošku mléka, hladkou mouku, 2 ks vejce; dle potřeby olej.

Příprava pokrmu:

Z vajec, mléka, špetky soli a mouky si namícháme těstíčko jako na palačinky. Mělo by být hustší, aby dobře drželo na nivě. Nivu si nakrájíme na větší kousky a vmícháme do těstíčka. Na pánvi poté smažíme na oleji jako palačinky, jen trošku širší. Následně můžeme podávat s chlebem nebo například s bramborovou kaší.

Pro Senior Portál napsala
Simona Ryšková


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému