Novinky do kuchyně - parní hrnec

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
25. 06. 2016
Moderní doba přináší nové technologie a postupy i do našich kuchyní. V zájmu zdravého stravování se tak v poslední době těší velké oblibě parní hrnce, díky kterým můžeme každý pokrm připravit bez tuku, aniž by ztratil cokoliv ze své přirozené chuti, popřípadě vitaminových zásob.

Jak už název tohoto důmyslného zařízení napovídá, tento typ domácího pomocníka využívá k vaření páru. Výrobci parních hrnců garantují, že vaření v jejich výrobcích prospívá zdraví, protože k dosažení plné chuti nevyužívají sůl, tuky, ani jiné „nezdravé“ ingredience. Tím pádem se pára stává také výborným pomocníkem při dodržování diety.

Pára jako šéfkuchař

Princip fungování tohoto spotřebiče je jednoduchý. Voda je ohřevem převáděna na páru, která poté slouží jako hlavní zdroj tepla, na jehož základě se dané suroviny zpracovávají. Nabídka trhu je poměrně pestrá, každý si tak může vybrat mezi jednoduchými hrnci, nebo patrovými, se kterými lze uvařit například celý oběd v jednom přístroji. V jedné z nádob se tak připravuje maso, v další nádobě příloha a ve třetí třeba zelenina. Pára jednotlivými nádobami prostupuje, přičemž také postupně odkapává do nádobky pro to určené.

Parní hrnec nemusí primárně posloužit jen k vaření. Dokáže rozmrazit zmražené pokrmy, upéct či podusit. Nelze mu tedy upřít všestrannost použití.

Výhody a nevýhody vaření v parním hrnci

Každý samozřejmě nemusí vaření v páře vítat s nadšením. Přeci jen je takovýto způsob úpravy jídel velkým obratem v dosavadním vaření. Žádná sůl, žádné příměsi, které mnohdy dělají v pokrmu specifické chutě, co jsou tak lahodné. Ne každému tento způsob bude vyhovovat, protože se mu bude pokrm připravený v parním hrnci zdát mdlý a bez chuti, zvláště v případě, že je zvyklý na dochucování ve velké míře.

K přednostem vaření v páře se řadí mimo jiného také rychlost, s jakou lze uvařit například výživný oběd, protože parní hrnec je vždy připraven začít vařit. Nemusí se rozehřívat olej, uvádět voda do varu, ani žádné další postupy, které znamenají čas navíc. Obvyklá doba uváděná výrobci je 5 vteřin – do 5 vteřin se spotřebič „nastartuje“ a je plně nachystán k tomu, aby uvařil.

S rychlostí souvisí i to, co již bylo nastíněno výše, a to možnost vařit více potravin najednou, aniž byste se museli o cokoliv starat. Každá nádoba pojme část výsledného pokrmu. Můžete tak vařit naráz brambory, připravit rybu a zeleninovou přílohu, která si uchová většinu vitamínů, protože není přepalována a vystavována tak teplotám, kvůli kterým zelenina ztrácí svou podstatu.

Vaření v páře ocení všichni, co chtějí svému tělu dopřát hodnotné pokrmy, u kterých se zachová obsah všech minerálů a živin, které organismus tolik potřebuje. Pokud se rozhodnete i vy pro vaření v páře, nemusíte se bát, že za tento krok pro zdraví utrpí vaše peněženka citelnou ztrátu. Nabídka parních hrnců začíná již od 800 korun. A taková investice do zdravého životního stylu se jistě brzy vrátí zpět v podobě lepšího zdravotního stavu.

Pro Senior portál napsala
Jana Krčová


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Marpok | 08. 01. 2011, 21:53

Uvažujeme o koupi, ale stále váháme. Vždycky se pro něco nadchneme a pak to leží v koutě, znáte to. :-D

JanaK | 08. 01. 2011, 21:26

Já mám právě zkušenost, že je to docela bez chuti. Ale to je asi tím, že jsme celá rodina zvyklí hodně solit a kořeněná jídla.

Charrlie | 07. 01. 2011, 16:51

Pára je docela zajímavý způsob vaření a přípravy pokrmů... jídlo je opravdu chutné a zachovává to vitaminy...

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému