Ovocné a zeleninové nápoje

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
12. 05. 2018
Je tu léto a tudíž ideální doba k výrobě nejrůznějších ovocných a zeleninových nápojů. Ty jsou nejenom dobré a osvěžující, ale obsahují rovněž mnoho minerálních látek a vitamínů důležitých pro lidský organismus. Nápoje můžeme vypít hned nebo si je ve formě moštů a sirupů můžeme uchovat i na zimu.

Borůvkový mošt

Čerstvé borůvky vyluhujeme párou nebo zalijeme malým množstvím vody, 6 až 8 minut za stálého míchání povaříme a potom zahorka vylisujeme. K jednomu litru šťávy přidáme až 2 dl vody, 150 až 300 g cukru, sterilujeme 15 minut při teplotě vodní lázně 85 stupňů.

Třešňový sirup

Třešňovou šťávu mísíme zpravidla se šťávou višňovou v poměru 1:1. V 1 litru šťávy (tu získáme vyluhováním odstopkovaných a odpeckovaných třešní, které rozdrtíme a necháme 6 až 12 hodin odležet nebo je 20 minut zahříváme při teplotě 60 až 70 stupňů) rozpustíme zastudena nebo zatepla 1,7 kg cukru a 18 až 20 g kyseliny citrónové. Chuť třešňového sirupu můžeme zlepšit, když rozdrcené třešně lisujeme po dvanáctihodinovém uležení s částí rozdrcených pecek.

Jahodový džus

Jahody zbavené stopek a kalichů rozvaříme při teplotě 70 až 75 stupňů a zahorka nadvakrát propasírujeme, nejprve hlubším sítem, potom jemným. K jednomu litru rozmixovaného protlaku přidáme 1,8 litru vody, 200 g cukru a 4 g kyseliny citrónové.

Džus z jablek a meruněk

Používáme meruňkový a jablečný protlak, připravené odděleně a smíchané v poměru 1:1. K jednomu litru rozmixované protlakové směsi přidáme 2 litry vody, 200 g cukru a 3 g kyseliny citrónové.  

Paprikový džus

Papriky zbavené stopek, semeníků a semen pokrájíme a uvaříme ve vodě doměkka a ještě zatepla propasírujeme. Protlak rozředíme vodou v poměru 3:2, zahřejeme na 85 stupňů. K jednomu litru rozředěného protlaku přidáme 40 g cukru a 5 až 10 g soli.

Rajčatový džus

Rajčata rozvařená při teplotě 90 stupňů nadvakrát propasírujeme, případně rozmixujeme. K jednomu litru protlaku přidáme 8 dl vody, 45 g cukru a 15 g soli.

Jablečné víno

K výrobě jablečných vín používáme výhradně zcela zralá a zdraví jablka. Jablečná drť, šťáva i víno snadno hnědnou, proto je nutné se vyvarovat zbytečného provzdušňování, zejména při stáčení vína. Jelikož se jablečné víno někdy špatně čistí, doporučuje se přidat k zpracovanému ovoci několik hrušek, sladkých jeřabin nebo trnek. K jednomu litru šťávy ze zcela zralých jablek přidáme 110 g cukru, ke středně kyselé šťávě 1,2 dl vody a 160 g cukru, ke kyselé šťávě 2,5 dl vody a 220 g cukru.  Potom šťávu při teplotě 15 až 20 stupňů kvasíme a to zhruba 5 až 6 týdnů.

Pro Senior Portál napsala
Dagmar Kulaviaková

 


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému